Frontline News

 • OPT MORȚI ÎN ACEASTĂ DIMINEAȚĂ

  BMTF, 9 feb – Patru angajaţi guvernamentali de la Kabul au fost împuşcaţi mortal marţi în vestul Capitalei Afghanistanului de bărbaţi necunoscuţi, transmite Agerpres. Victimele erau angajaţi ai Ministerului pentru reabilitare şi dezvoltare rurală, a precizat purtătorul de cuvînt al poliţiei din Kabul, Ferdows Faramarz. Conform unui purtător de cuvînt al ministerului, cei patru se […]... Citește în continuare »
 • TEROARE LA KABUL

  BMTF, 8 feb – Cel puţin şase persoane au fost ucise şi 19 rănite în 11 atacuri cu bombe comise în capitala afghană Kabul în ultima săptămînă, transmite Agerpres. Cele mai multe au fost provocate de bombe magnetice ataşate unor vehicule aparţinînd forţelor de securitate afghane sau unor angajaţi guvernamentali. Atacurile cu bombe magnetice s-au […]... Citește în continuare »
 • TALIBANII ATACĂ SUSȚINUT FOB-URILE FORȚELOR DE SECURITATE

  BMTF, 4 feb – Cel puțin zece membri ai forțelor de securitate afghan au fost uciși și alți 11 au fost răniți în atacuri separate în provinciile Sar-e-Pul și Uruzgan, au declarat oficialii locali, citați de site-ul televiziunii afghan ToloNews. Primul incident a avut loc marți seara în districtul Gosfandi din provincia Sar-e-Pul, a declarat […]... Citește în continuare »
 • KANDAHARUL APROAPE DE A CĂDEA ÎN MÎINILE TALIBANILOR

  BMTF, 1 feb – Efectele planului de pace cu talibanii, inițiat de Administrația Trump, se fac simțite în Armata Națională Afghană, dezamăgite de perspectiva colaborării cu inamicul unei întregi generații. Forţele afghane au abandonat aproape 200 de puncte de control din provincia Kandahar (acolo unde acționează și militarii români de aproape 19 ani!), aflate acum […]... Citește în continuare »
 • DUBLU ATENTAT SINUCIGAȘ LA BAGHDAD

  BMTF, 21 ian – Cel puţin 28 de persoane au fost ucise şi alte peste 70 au fost rănite într-un dublu atentat sinucigaş cu bombă care a avut loc într-o piaţă din Baghdad, joi, primul atac de asemenea anvergură după ani de zile, informează Reuters, preluată de Agerpres. Un purtător de cuvânt al Ministerului de […]... Citește în continuare »
 • Peste 40 de membri ai forțelor de Securitate afghan uciși în 24 de ore

  BMTF, 21 ian – Cel puțin trei soldați ai Armatei Naționale Afghane (ANA) au fost uciși și alți doi au fost răniți într-un atac asupra vehiculului lor, în provincia Herat, miercuri dimineață, au confirmat oficialii poliției locale. Incidentul s-a petrecut în centrul orașului Herat, a declarat Abdul Ahad Walizada, purtător de cuvînt al șefului poliției […]... Citește în continuare »
 • VAL DE ATACURI TALIBANE ÎN ULTIMELE ZILE

  BMTF, 19 ian – Un val de atacuri talibane s-au abătut în ultimele zile asupra forțelor de securitate afghane, ceea ce dovedește că retragerea forțelor internaționale de pe teritoriul țării va arunca Afghanistanul într-o nouă eră a violențelor și răzbunărilor extreme. Cel puțin patru membri ai forțelor de securitate și 15 talibani au fost uciși […]... Citește în continuare »
 • MILITARII – SCRISOARE DESCHISĂ AVOCATULUI POPORULUI

  CĂTRE INSTITUȚIA AVOCATULUI POPORULUI,                            DOAMNEI AVOCAT AL POPORULUI RENATE WEBER            Stimată doamnă,             În urma înghețării/plafonării soldelor militarilor activi din Ministerul Apărării Naționale și a pensiilor militarilor rezerviști pensionari pe tot parcursul anului 2021, prin adoptarea și publicarea în Monitorul Oficial nr.1332/31.12.2020 a O.U.G. nr. 226 din 30.12.2020, Ordinul Militar al Veteranilor din Teatrele […]... Citește în continuare »
 • FOST JURNALIST, UCIS

  BMTF, 11 ian – Forțele de comando afghane au anihilat „punctele de control” talibane ampalsate pe autostrada Baghlan-Balkh, în cadrul unei operațiuni săptămîna trecută, au declarat oficiali de Securitate afghani. Talibanii extorcau oameni pe autostradă, „cîștigând milioane de afghani” pe zi, au spus reprezentanți ai forțelor armatei afghane. „În ultimele două zile, am avut operațiuni […]... Citește în continuare »
 • Negocierile cu talibanii se reiau marți, 5 ianuarie

  BMTF, 4 ian – O nouă serie de negocieri între guvernul afghan şi talibani începe marţi în Qatar, într-un context marcat de violenţe în creştere şi de un val de asasinate, informează luni AFP, preluată de Agerpres. Negocierile de pace interafghane, începute la 12 septembrie 2020 într-un hotel de lux din Doha, fuseseră suspendate pînă […]... Citește în continuare »
 • KANDAHAR, PERLA COROANEI TALIBANE

  BMTF, 30 dec – Confruntări armate au loc, neîntrerupt, de trei luni, în șase districte din Provincia Kandahar, avînd ca rezultat mii de familii strămutate, afirmă oficiali locali. Potrivit informațiilor, s-au făcut schimbări majore în conducerea armatei și a poliției din provincie, dar situația de securitate nu s-a îmbunătățit. „Kandahar este pe punctul de a […]... Citește în continuare »
 • JURNALISTĂ AFGHANĂ UCISĂ LA JALALABAD

  BMTF, 10 dec – O jurnalistă de televiziune şi şoferul ei au fost asasinaţi de necunoscuţi care au deschis focul asupra maşinii lor, în provincia Nangarhar din estul Afghanistanului, au anunţat joi oficiali locali citaţi de agențiile internaționale de presă. Cei doi au fost împuşcaţi mortal joi dimineaţa, cînd mergeau către muncă, în oraşul Jalalabad, […]... Citește în continuare »
 • Pacea de la Doha, pe teren

  BMTF, 8 dec – O mașină capcană, VBIED, a explodat în apropierea Cartierului General al poliției din districtul Daman și a complexului guvernatorului din sudul Kandaharului, rănind peste 30 de persoane – dintre care cel puțin 22 de civili – precum și pe comandantul poliției, potrivit oficialilor locali. Districtul Daman, din Kandahar, se află în […]... Citește în continuare »
 • Lipsă de Securitate în Afghanistan. Populația e la capătul puterilor. Trump reduce prezența militară în Asia, după 20 de ani.

  BMTF, 4 dec – După 20 de ani de prezență militară în Afghanistan, administrația republican de la Casa Albă continua reducerea numărului de militari americani cantonați în țară, în baza unui iluzoriu accord de pace semnat între Guvernul de la Kabul și Talibanii afghani. În acest timp, violența, corupția și terorismul rămîn la cote maxime. […]... Citește în continuare »
 • KABUL: 10 EXPLOZII IED ÎN 10 ZILE

  BMTF, 1 dec – Capitala afghan, Kabul, a avut parte de de 10 explozii ale unor dispositive explosive improvizate, magnetice, și un atac cu rachete, în 10 zile, între 20-30 noiembrie a.c., potrivit autorităților. Acestea au cauzat moartea a 14 persoane și rănirea a altor 70! Au fost vizate, în special, vehicule militare, ale Poliției […]... Citește în continuare »
 • ȘAPTE RĂNIȚI ÎN EXPLOZII, LA KABUL

  BMTF, 28 nov – Cel puțin șapte persoane au fost rănite în două explozii provocate de dispositive explosive improvizate magnetice, separate, în Kabul sîmbătă dimineață, a confirmat poliția din Kabul. Prima explozie a avut loc în jurul orei 7:10, ora locală, în zona Khair Khana din PD11 Kabul de un IED magnetic plasat pe un […]... Citește în continuare »
 • ATAC SINUCIGAȘ ÎN KANDAHAR

  BMTF, 25 nov – Cel puțin șase polițiști au fost răniți miercuri dimineață într-un atac sinucigaș în provincia Kandahar, a declarat Ministerul de Interne într-un comunicat. Incidentul s-a petrecut în orașul Aino Mina din PD11 al Kandaharului, cînd un sinucigaș a detonat un vehicul încărcat cu exploziv, se arată în comunicat. Oficialii locali au declarat […]... Citește în continuare »
 • 14 RACHETE PESTE KABUL. CINCI CIVILI MORȚI!

  BMTF, 21 nov – Cel puţin cinci persoane au murit şi alte 21 au fost rănite în această dimineața, într-o serie de atacuri cu rachete, în capitala afghană, Kabul, transmit agențiile de știri. 14 rachete au lovit diferite ținte din oraș, la doar o oră de la exploziile a două dispositive explosive improvizate IED în […]... Citește în continuare »
 • PACE ÎN AFGHANISTAN: 21 DE MORȚI ÎN TREI ZILE!

  BMTF, 19 noi – Cel puțin șapte civili, inclusiv femei și copii, au fost uciși și alți șase au fost răniți într-un atac cu mortiere, „taliban”, în orașul Kunduz din nord-estul miercuri seară, a declarat Ministerul Apărării (MD) într-un comunicat. Incidentul s-a petrecut în zona Taloka din orașul Kunduz, unde o bombă de mortier a […]... Citește în continuare »
 • CRONICA UNEI ZILE DE 11 NOIEMBRIE

  BMTF, 11 nov – Cel puțin patru membri ai forțelor de securitate afghan au fost uciși în două atacuri separate în Kabul în ultimele 12 ore. Unul dintre incidente a avut loc marți seara, în zona Qala-e-Wazir, din Kabul, potrivit poliției locale. Doi membri ai forțelor de poliție au fost uciși și încă unul a […]... Citește în continuare »