Analiză

 • ARMISTIŢIU, VETERANI, SECURITATE PRIVATĂ

  La ora 11, în cea de-a 11-a zi a celei de-a 11-a luni a anului 1918, a intrat în vigoare armistiţiul semnat, cîteva ore mai devreme, de forţele aliate cu Germania, în Pădurea de la Compiegne, în urma căruia se punea capăt războiului. Primul! Această zi era celebrată prin manifestări de cinstire a victimelor Primului […]... Citește în continuare »
 • RĂZBOI LA TINE, ACASĂ

  În ultimii ani, aproape 2000 de jurnalişti şi lucrători media au fost ucişi în timp ce-şi făceau datoria. Ei au murit pentru că ceea ce au spus sau au scris a deranjat pe cineva, pentru că investigau ceea ce nu se dorea a fi investigat, pentru că anumite persoane nu agreează jurnaliştii sau pur şi […]... Citește în continuare »
 • ÎN LOC DE APLAUZELE DE LA MALL

  În toamna anului 1988, am depus jurământul militar. Nu îmi mai amintesc formula exactă, dar juram credinţă “patriei mele, Republica Socialistă România”, “să-mi apăr ţara, chiar cu preţul vieţii” şi mai juram să respect “legile ţării şi regulemantele militare”. O întrebare revine, din cînd în cînd, ca o stafie: cît de mulţi luau în serios […]... Citește în continuare »
 • SĂ DISCUTĂM DESCHIS

  Scriam pe 5 octombrie despre o eventuală “cădere la pace” cu talibanii care ar ridiculiza eforturile SUA şi ale NATO, de 16 ani, în Afghanistan, variantă respinsă categoric atît de Pentagon, cît şi de NATO! Tocmai această cădere în ridicol este exploatată, zilele acestea, de Erik Prince, fondatorul Companiei Blackwater, de retragere onorabilă a trupelor […]... Citește în continuare »
 • 13 octombrie (1307, vineri)

  13 octombrie 2018. Sîmbătă, nu vineri! Vineri, 13 octombrie 1307, în zori, toţi Cavalerii Templieri din Franţa sînt arestaţi în comanderiile lor, la ordinul lui Filip cel Frumos. De la arestarea acestora, pînă la condamnarea lor la moarte, pe 18 martie 1314, se scurg aproape şapte ani, într-un proces trucat încă de la început. Filip […]... Citește în continuare »
 • PRINŢUL SE ÎNTOARCE

  BMTF, 5 oct – Într-o ţară măcinată de 40 de ani de război, cu instituţii aproape inexistente, miza alegerilor legislative, regionale şi prezidenţiale este imensă. Atît afaceriştii autohtoni, ancoraţi mai mult sau mai puţin în insurgenţa de orice fel, dar mai ales conchistadorii externi, caută oportunităţi de preluare a controlului, a banilor şi resurselor. Lupta […]... Citește în continuare »
 • Ştiri într-o lume ostilă

  O întrebare pare să revină, din ce în ce mai des, ca o obsesie, în mintea şi pe buzele fiecărui român: „Ce e mic, rău, negru, urît şi bate la uşă”? Răspunsul e la fel de neprietenos: „Viitorul”! Dimineaţa, înainte de a pleca la serviciu, sau seara, cînd obosit de viermuiala de peste zi ţi-ai […]... Citește în continuare »
 • UN SUFLET, DOUĂ INIMI

  Titlul este o parafrază după UN SUFLET, DOUĂ IMNURI a scriitorului şi poetului DARIUS DECEBAL, Legionar al Legiunii străine! Darius Decebal continuă tradiţia într-o formaţiune militară unde tradiţiile sînt importante, devenind o nouă şi singură religie: cea a legionarilor. Darius Decebal este scriitor şi poet, la fel cum este luptător, gata să se jerfească pentru […]... Citește în continuare »
 • ACCENTUL PE FOS

  Generalul Austin S. Miller este noul comandant al misiunii NATO Resolute Support din Afghanistan, din 2 septembrie, anul acesta. Miller a fost printre primii militari americani trimişi în teatrul de operaţii (TO) Afghanistan. Între 2013 – 2014, Miller a comandat unităţi de operaţii speciale în Afghanistan, precum Componenta Comandamentului NATO de Operaţii Speciale din Afghanistan (NATO […]... Citește în continuare »
 • UN VIITOR SMART?

  În spatele huzurului unei elite europene aflate în vacanţă – în timp ce atît de multe lucruri nu sînt în regulă – se află o posibilitate deplorabilă. Există posibilitatea, riscul, şansa, ca în viitorul nu foarte îndepărtat, comunităţile locale să dorească să se organizeze şi să se guverneze după cu totul alte principii, reguli şi […]... Citește în continuare »