Analiză

 • JURNALISMUL MILITANT

  Jurnalismul este o boală. Odată ce ai fost virusat, nu mai scapi practic niciodată. Chiar dacă nu eşti bolnav în permanenţă, eşti purtător, contaminat de virusul care este acolo, în adormire. Şi, indiferent ce vei face la un anumit moment în viaţă, dacă eşti cu adevărat jurnalist, mai devreme sau mai tîrziu te întorci la […]... Citește în continuare »
 • 2% PENTRU APĂRARE – PROPAGANDĂ?

  Despre faptul că mass-media este o armă distinctă în noul război hibrid, la fel precum artileria, iar jurnaliştii sînt un fel de infanterişti ai acestei arme, scriu de ceva vreme. De altfel, presa a constituit o armă redutabilă în mîini dibace, încă din secolul 19! Doar cu mass-media cîştigi bătălia pentru minţile şi sufletele adversarilor […]... Citește în continuare »
 • ZIUA MONDIALĂ A LIBERTĂŢII PRESEI. DOUĂ TEME

  Prima. 33 de jurnalişti au fost ucişi de la 1 ianuarie 2018 pînă astăzi, 3 mai 2018. 19 numai în luna aprilie! 10, numai în 30 aprilie! De-a lungul anilor, numărul jurnaliştilor ucişi, depăşeşte cîteva mii!Cifrele diferă de la organizaţie la organizaţie, în funcţie de monitorizări. Lista include asasinate ca represalii pentru activitatea jurnalistică, decese […]... Citește în continuare »
 • Bonne CAMERONE à tous!

  Am aşteptat de mai bine de o lună această zi şi am promis că voi scrie despre ea. Este o zi încărcată de semnificaţii, pentru mine, şi de simbolistică. Este ziua în care se sărbătoreşte curajul, dăruirea, vitejia, spiritul de sacrificiu. Este o zi marcată cum se cuvine. Iată, despre ce este vorba: Legiunea Străină, […]... Citește în continuare »
 • DESPRE TERORISM

  Ieri, a fost ziua atentatelor teroriste. Opt turişti israelieni au murit şi alţi peste 30 au fost răniţi în urma unui atentat sinucigaş pe aeroportul bulgăresc Burgas. Israelul a avertizat autorităţile bulgare de iminenţa producerii unui atentat, însă avertismentul nu a fost luat în seamă. „Israelul se confruntă cu un val mondial de terorism comandat […]... Citește în continuare »
 • JIHAD ÎN EUROPA

  Titlul articolului nu are nimic cu cartea reputatului analist al universului terorist, prof. univ. dr. Cristian Barna, care, parcă a anticipat masacrul din sudul Franţei. Mohamed Merah a fost ucis de trupele speciale ale poliţiei franceze după 32 de ore de asediu, dar ameninţările islamiştilor sunt mai actuale ca oricând. Tînărul francez de origine algeriană, […]... Citește în continuare »
 • ISLAMUL VAGABOND

  Paradoxal, deşi presa, analiştii şi opinia publică vorbesc despre Al-Qaida ca despre o organizaţie teroristă – cu structuri ierarhice bine determinate – realitatea demonstrează că „Baza” este mai mult o mişcare ideologică (poate o nouă religie?), iar Ben Ladden este simbolul şi purtătorul său de cuvînt! Sincer vorbind, Al-Qaida – Baza, Fundaţia (în arabă n.n.) […]... Citește în continuare »
 • SECURITATEA IC ŞI PMC

  Motto: „Cei nedoriţi, care fac lucruri de neiertat pentru cei nerecunoscători” Argument În secolul nostru, SECURITATEA devine axul central pe care se fundamentează dezvoltarea economică şi, în consecinţă, bunăstarea socială. Astăzi, securitatea este un PRODUS DE CONSUM, cu o piaţă proprie şi standarde de calitate specifice. Sfîrşitul Războiului Rece a modificat, fără îndoială, balanţa de […]... Citește în continuare »
 • GHERILA, între insurgenţă şi terorism

  De ce acest subiect? Apariţia în peisajul Orientului Mijlociu Extins a Statului Islamic, formaţiune jihadistă transformată din gherilă în armată regulată implică mai multe probleme de ordin tactic, strategic, politic şi, nu în ultimul rînd, juridic. Tactic, avem de-a face cu o aroganţă provocatoare a SI susţinută de abundenţa de arme livrate, în stadiul de […]... Citește în continuare »
 • UN RAPORT PENIBIL ŞI TENDENŢIOS

  Corpul de Control al PM (nu pistol-mitralieră, ci prim-ministru!)  a finalizat raportul privind intervenţia în Colectiv. Evident, Arafat e de vină! Evident, Nu s-a gîndit nimeni să propună înfiinţarea unei agenţii pentru situaţii de urgenţă, minister, sau pur şi simplu să separe IGSU de Ministerul de Interne! De fapt, asta e toată problema, dacă există […]... Citește în continuare »