Analiză

 • UN LUPTĂTOR DIN TEATRUL DE OPERAŢII ARE ÎN SPATE 12 ALŢI MILITARI, ÎN SUPORT

  Interviu cu ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, realizat de colonel Cristian Dumitrașcu, redactor-șef „Ora Armatei”- Colonel Cristian Dumitrașcu (C.D.): Domnule ministru Nicolae-Ionel Ciucă, vă mulţumesc pentru că aţi acceptat acest inteviu pentru presa militară. Un interviu cu mai multe teme, teme majore în această primă parte a anului, o perioadă tumultoasă de instabilitate politică, o […]... Citește în continuare »
 • UN RAPORT

  Detaşările repetate din ultimele două decenii au afectat disciplina în cadrul forţelor speciale americane, se menţionează într-un raport intern publicat marţi de Pentagon, care nu a identificat nicio ‘problemă etică de ordin general’ care să explice incidentele recente ce au afectat reputaţia acestor unităţi de elită ale armatei SUA, potrivit France Presse. ‘Avem o cultură […]... Citește în continuare »
 • TRIUNGHIUL CU GEOMETRIE VARIABILĂ AL INSECURITĂŢII NAŢIONALE

  Cel puţin 162 de centre de sănătate dintr-un total de 3.500 au fost distruse sau închise în 2019 în Afghanistan din cauza conflictului armat din ţară, a anunţat zilele acestea un oficial al Ministerului Sănătăţii afghan. Purtătorul de cuvînt al ministerului, Nezamuddin Jalil, a spus că distrugerea şi închiderea de spitale – în toate zonele […]... Citește în continuare »
 • ȘAPTE ANI

  S-au scurs şapte ani de la cumplita veste! Bunul meu prieten, camaradul meu de arme, Septimiu Roman, a plecat, joi, 17 ianuarie 2013, fulgerător, în timp ce se află în Parcul Tineretului din Bucureşti, la vîrstă de 56 de ani. S-a dus să-l întîlnească pe Mile Cărpenişan! În ultimii ani, era corespondentul Radio România Actualităţi […]... Citește în continuare »
 • PRIMĂVARA PERSANĂ

  Discutam în emisiunea DINCOLO DE APARENȚE, difuzată de BanatTV, împreună cu prietenul Daniel Botgros, despre posibilitatea izbucnirii unei “Primăveri persane”, analizînd ultimele evoluții politice și de Securitate din Orientul Mijlociu (OM), și mă arătam partizanul unui astfel de scenariu, o răsturnare din interior a regimului ayatollahilor, evident, sprijinită masiv de adversarii acestuia, pe care, da, […]... Citește în continuare »
 • VIITORUL E AL CELOR NEBUNI!?

  # FALS TRATAT DE LEADERSHIP CRETIN Auzim mereu o vorbă răspîndită prin popor, precum mirosul de transpirație din autobuz: sîntem nebuni, ne-au pus ceva în aer! Asta e senzația, și explicația populară, la nivel de analist de gang de la firul ierbii, atunci cînd logica elementară și bunul simț al speciei nu reușește să explice […]... Citește în continuare »
 • DOR DE ISIS, CA DE O PRĂJITURĂ

  Am așteptat să se cearnă, cît de cît informațiile înainte de a face un comentariu privind lichidarea Generalului Qassem Suleimani, comandantul Forțelor Quds ale Pasdaran, adică, un fel de trupe pentru exportul revoluției islamice, forte cu adevărat special în cadrul Gardienilor Revoluției! Voi spune astăzi, cu o zi înaintea înmormîntării charismaticului lider military Iranian, că […]... Citește în continuare »
 • 2.0-2.0. N-aduce anul ce aduce Soleimanul

  Preşedintele George W. Bush promitea 10 ani de război împotriva terorismului. Am ştiut atunci că preşedintele texan, om de cuvînt, nu va precupeţi nici un effort pentru a se ţine de cuvînt. Dincolo de emoţiile relatărilor de război, dincolo de fascinaţia cifrelor aruncate în media de analiştii militari, dincolo de propaganda ambelor tabere, orice comentator […]... Citește în continuare »
 • AFGHANISTAN – CIMITIRUL IMPERIILOR

  Asaltul taliban de miercuri, asupra terminalului de călători de lîngă Baza Aeriană de la Bagram, a durat 10 ore, conform militarytimes.com.Talibanii au folosit atacul în forță, combinat cu atacuri sinucigașe împotriva unui punct medical aflat în renovare, de lîngă baza aeriană. Chiar dacă nu au reușit să pătrundă în baza militară, talibanii s-au baricadat în […]... Citește în continuare »
 • TRANZIȚIA DE LA PROFESIONIST LA PROFESIONIST

  CSAT-ul de ieri a confirmat tranziția la vîrful Armatei Române de la profesionist la profesionist. Șef al Statului Major al Apărării a fost confirmat Generalul locotenent dr. Daniel Petrescu. El îi succede în funcția supremă Generalului de Armată dr. Nicolae Ciucă, poate cel mai titrat șef al Statului Major al Apărării din perioada modern, numit […]... Citește în continuare »