Analiză

 • De la Vukovar la Kandahar și înapoi

  Revoluția m-a găsit acasă, ca pe orice bănățean din afara Timișoarei. Venisem în învoire și eram la teatru împreună cu doi prieteni, locotenenții Bucur și Preotesoiu, pe care i-am cunoscut la „Cîntarea României”. Foc de talentați! Primul, poet pasionat de teatru, cel de-al doilea, poet și… revoluționar – s-a răzvrătit oficial într-o ședință de partid […]... Citește în continuare »
 • DUALISMUL MESIANIC AL ORDINELOR MILITARO-RELIGIOASE

  Astăzi, e marți. 13 octombrie. Se spune că dacă astăzi ar fi fost vinery 13, ar fi fost o zi cu mare ghinion. A FOST! Vineri, 13 octombrie 1307, în zori, toţi Cavalerii Templieri din Franţa sînt arestaţi în comanderiile lor, la ordinul lui Filip cel Frumos. De la arestarea acestora, pînă la condamnarea lor […]... Citește în continuare »
 • JURNALIȘTI = COMBATANȚI ÎN RĂZBOIUL MODERN

  Redacţiile din întreaga lume, dar şi cele din România, tot mai slăbite de o criză, nu neapărat economică!, îşi pun întrebarea: de ce să trimitem corespondenţi în zone de conflict, mari consumatori de fonduri şi resurse de orice fel? Reporteri tineri au mers mereu la război! Am făcut -o şi eu,si am supravietuit datorită norocului […]... Citește în continuare »
 • GLOBALIZARE ŞI TRIBALISM

  O lume globală crează probleme globale. O lume globală înseamnă, însă, şi renaşterea orgoliilor locale, fărîmiţare, divizare. Un fel de „unitate în diversitate”. Regiuni întregi doresc independenţa faţă de un „centru” considerat corupt, sau arhaic, bazîndu-se pe tradiţii ancestrale sau, bogăţii subterane pe care le revendică în folos propriu. În multe colţuri ale lumii „Zonele […]... Citește în continuare »
 • AVERTISMENTUL LIBAN ȘI NECESITATEA SCHIMBĂRII DE PARADIGMĂ

  Aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau stocate în depozitul portului din Beirut unde s-a produs marţi explozia care a provocat victime şi daune fără precedent în capitala libaneză, transmite miercuri AFP. Potrivit unui nou bilanţ furnizat de Ministerul Sănătăţii, cel puţin 73 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 3.700 au fost rănite […]... Citește în continuare »
 • CE ESTE MIC, RĂU, NEGRU, URÎT ȘI BATE LA UȘĂ?

  O întrebare pare să revină, din ce în ce mai des, ca o obsesie, în mintea şi pe buzele fiecărui român: „Ce e mic, rău, negru, urît şi bate la uşă”? Răspunsul e la fel de neprietenos: „Viitorul”! Noua Lume care se naşte sub ochii noştri are nevoie de o Nouă Securitate. Pentru că, în […]... Citește în continuare »
 • Nemțoaica mea dragă…

  … cînd am vorbit ultima dată? Pe mess? Era în mai. Pe 8 mai! Mi-era tare dor de tine și… nu am vrut să te sun, mă înțelegi că nu am putut să rîd și să glumesc, cum am făcut întotdeauna… rîdeam împreună, ca proștii din orice situație, pentru că rîsul ne făcea să trecem […]... Citește în continuare »
 • Nomen est Omen

  Derek Chauvin este numele polițistului American care l-a sufocat cu piciorul pe gît pe compatriotul său afro-american și a declanșat revoltele din Statele Unite. Chauvin, predestinat! Pentru cei care nu deslușesc exact înțelesul cuvîntului ȘOVIN, DAX-ul e de ajutor: Atitudine politică constînd în afirmarea superiorității unei națiuni asupra altora, în manifestarea exclusivismului și a intoleranței […]... Citește în continuare »
 • „Pero non son hombres, son demonios!”

  Măsurile de izolare afectează și ceremoniile Legiunii Străine. Comandamentul Legiunii (COMLE) a decis astfel că ceremoniile comemorării a 157 de ani de la bătălia de la Camaron, dar și tradiționala petrecere organizată la Aubagne, vor fi închise publicului. „La 30 aprilie, comemorarea luptei de la Camaron o vom face între noi, fără public. Tema din […]... Citește în continuare »
 • DESPRE JURNALISM ȘI FĂCĂTORI DE CONȚINUT

  Jurnalismul de calitate, televiziunea de calitate pot face lumea un loc mai bun , Christiane Amanpour A patra putere în stat, sau cîinele de pază al democrației – acesta e rolul jurnalistului în societățile care garantează libertatea de exprimare cetățenilor. Chiar și acolo unde libertatea de exprimare este limitată, jurnalismul apare ca o putere care […]... Citește în continuare »