Analiză

 • 2019 – RISC TOTAL

  Asăzi, a început la Davos, Elveţia, lucrările Forumului Economic Mondial, care se vor derula pînă vineri, 25 ianuarie. În acest an, tema prestigioasei manifestări va fi: „Globalizarea 4.0: configurarea unei arhitecturi globale pentru cea de a patra revoluţie industrială”. Vor fi dezbătute aspecte legate de noua ordine economică mondială în cadrul procesului de globalizare a […]... Citește în continuare »
 • RIP, YVES! RIP, SEPTIMIU!

  S-au scurs şase ani de la cumplita veste! Bunul meu prieten, camaradul meu de arme, Septimiu Roman, a plecat, joi, 17 ianuarie 2013, fulgerător, în timp ce se află în Parcul Tineretului din Bucureşti, la vîrstă de 56 de ani. S-a dus să-l întîlnească pe Mile Cărpenişan! În ultimii ani, era corespondentul Radio România Actualităţi […]... Citește în continuare »
 • LA MULŢI ANI, UZPR! ZIRIŞTII ROMÂNI, LA CENTENAR

  Astăzi, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România împlinește un secol de serviciu credincios în slujba societății românești. La mulţi ani, UZPR! La mulţi ani celor ce slujesc, cu pasiune, curaj şi devotament această profesie! În calitatea sa de organism de utilitate publică, fapt atestat ca atare prin însăși legea creației, UZPR activează, prin ziariștii ei, în […]... Citește în continuare »
 • DISCUTĂM ÎN ACEST AN, PE M-SECURITYNEWS.RO, DESPRE SITUAŢII DE URGENŢĂ

  BMTF, 2 ian – Agenda de securitate a actorilor statali şi nonstatali include dimensiuni ale securităţii internaţionale şi umane, cum sînt: securitatea economică, a hranei, a mediului, securitatea personală, individuală, a comunităţii şi politică, la care se pot adauga cea militară şi, mai recent, securitatea demografică. Se afirmă tot mai frecvent că lumea contemporană a […]... Citește în continuare »
 • SI VIS PACEM PARA BELUM!

  Anul 2018 se încheie. Prost, cum a început! A fost anul în care am reuşit să scoatem un singur print. Excepţional, e adevărat, dar unul singur! Mulţumim Neluţu Pau, Mădălina, TRANSPROTECTOR, pentru tot acest an! Dar, tot mai mulţi elevi, studenţi, jurnalişti sau cadre didactice au participat la cursurile organizate sub sigla BMTF. E important […]... Citește în continuare »
 • DE CE TREBUIE SĂ FIM ÎN AFGHANISTAN

  Se va spune că nu este o abordare jurnalistică a subiectului. Nici nu este! Este o convingere personală consolidată după 15 de misiuni alături de militarii români în Teatrul de Operaţii Afghanistan. Un loc de pe planetă despre care toată lumea vorbeşte, dar mai ales detractorii participării româneşti la misiunile de acolo. Am auzit jurnalişti […]... Citește în continuare »
 • ARMISTIŢIU, VETERANI, SECURITATE PRIVATĂ

  La ora 11, în cea de-a 11-a zi a celei de-a 11-a luni a anului 1918, a intrat în vigoare armistiţiul semnat, cîteva ore mai devreme, de forţele aliate cu Germania, în Pădurea de la Compiegne, în urma căruia se punea capăt războiului. Primul! Această zi era celebrată prin manifestări de cinstire a victimelor Primului […]... Citește în continuare »
 • RĂZBOI LA TINE, ACASĂ

  În ultimii ani, aproape 2000 de jurnalişti şi lucrători media au fost ucişi în timp ce-şi făceau datoria. Ei au murit pentru că ceea ce au spus sau au scris a deranjat pe cineva, pentru că investigau ceea ce nu se dorea a fi investigat, pentru că anumite persoane nu agreează jurnaliştii sau pur şi […]... Citește în continuare »
 • ÎN LOC DE APLAUZELE DE LA MALL

  În toamna anului 1988, am depus jurământul militar. Nu îmi mai amintesc formula exactă, dar juram credinţă “patriei mele, Republica Socialistă România”, “să-mi apăr ţara, chiar cu preţul vieţii” şi mai juram să respect “legile ţării şi regulemantele militare”. O întrebare revine, din cînd în cînd, ca o stafie: cît de mulţi luau în serios […]... Citește în continuare »
 • SĂ DISCUTĂM DESCHIS

  Scriam pe 5 octombrie despre o eventuală “cădere la pace” cu talibanii care ar ridiculiza eforturile SUA şi ale NATO, de 16 ani, în Afghanistan, variantă respinsă categoric atît de Pentagon, cît şi de NATO! Tocmai această cădere în ridicol este exploatată, zilele acestea, de Erik Prince, fondatorul Companiei Blackwater, de retragere onorabilă a trupelor […]... Citește în continuare »