A CRESCUT NUMĂRUL VICTIMELOR CIVILE ÎN AFGHANISTAN, PE PERIOADA IERNII

BMTF, 6 iul – Numărul victimelor civile (decese şi răniţi) a crescut semnificativ în urma luptelor din timpul iernii în Afghanistan, potrivit unui raport al Ministerului Apărării american, care a atribuit talibanilor responsabilitatea pentru acest bilanţ, informează AFP, preluată de Agerpres.

În raportul său bianual publicat marţi, Pentagonul a relevat că forţele de ordine afghane înregistrează de asemenea un bilanţ mai sever de pierderi umane decît în aceeaşi perioadă a anului precedent, în ciuda eforturilor de consiliere şi instruire derulate de NATO, inclusiv România.

Între 1 decembrie 2017 şi 31 mai 2018, misiunea NATO condusă de SUA a înregistrat cel puţin 4.223 de victime civile. Aproximativ un sfert au decedat.

Aceasta reprezintă o creştere cu circa 73% în raport cu iarna anului 2016-2017, subliniază textul, adăugînd că cea mai mare parte a acestei creşteri este consecinţa activităţii insurgenţilor şi în special utilizarea mai frecventă a dispozitivelor explozive artizanale.

Forţele afghane de securitate şi apărare naţională (ANDSF) au suferit de asemenea pierderi superioare celor din iarna precedentă (decese, răniţi), o creştere de 14% în cursul misiunilor de patrulare şi la posturile de control. În schimb, bilanţul a fost mai puţin încărcat în ofensivele planificate.

Forţele afghane, potrivit Pentagonului, au păstrat în această perioadă controlul asupra tuturor capitalelor provinciale şi au respins o tentativă a talibanilor de a ocupa capitala provinciei Farah (vest) în luna mai.

În documentul său, Pentagonul critică de asemenea Rusia pe care o acuzase anterior că îi ajută pe talibani. „Rusia continuă să caute modalităţi de a submina influenţa SUA în regiune cooperînd cu talibanii, difuzînd informaţii false despre un presupus sprijin american acordat grupării Statul Islamic, difuzînd informaţii false despre obiectivele americane în Afghanistan şi exercitînd presiuni asupra ţărilor vecine din Asia Centrală pentru ca acestea să refuze să ajute eforturile de stabilizare ale SUA şi NATO”, mai menţionează raportul.

# BMTF va continua să publice, cu precădere, articole, ştiri şi informaţii din Teatrul de Operaţii Afghanistan atîta timp cît România are dislocaţi militari pe teritoriul acestei ţări, în ciuda scăderii interesului mass-media româneşti pentru această zonă. România are dislocaţi în Afghanistan aproximativ 700 de militari, cei mai mulţi în Kandahar, dar şi la Kabul, Bagram şi Mazar.