AL 8-LEA MILITAR AMERICAN UCIS

BMTF, 24 nov – Rangerul sgt. Leandro Jasso, 25 de ani, a fost rănit mortal sîmbătă, într-un schimb de focuri, în timpul unei misiuni din cadrul Operaţiunii Freedom Sentinel, în districtul Khash Rod, provincia Nimruz, a anunţat într-un comunicat misiunea Resolute Support condusă de NATO.

Acest deces majorează la opt numărul total de militari americani ucişi în acest an.

Identitatea militarului şi detaliile cu privire la incident vor fi date publicităţii mai tîrziu, conform procedurilor, a declarat Debra Richardson, purtător de cuvînt al misiunii Resolute Support în Afganistan.

Tot astăzi, un elicopter al Armatei naţionale Afghane s-a prăbuşit în districtul Maruf, din Provincia Kandahar. Doi militari şi-au pierdut viaţa. Potrivit informaţiilor oficiale, a fost vorba de o defecţiune tehnică, însă talibanii revendică doborîrea aparatului.

Vineri, o bombă a explodat la o moschee dintr-o bază a armatei afghane din provincia Khost, din estul ţării, ucigînd cel puțin 27 de soldați și provocînd 50 de răniți, potrivit surselor oficiale. Atentatul a fost evendicat de Statul Islamic, care au anunţat că au ucis 50 de militari şi au rănit 110.

Potrivit Pentagonului, în prezent sînt în jur de 14.000 militari americani în Afghanistan. Misiunea forţelor militare americane se concentrează în special pe ajutorarea şi instruirea forţelor afghane în lupta împotriva talibanilor, înlăturaţi de la putere în 2001.

Mai mult de 2.400 de militari americani au murit în cei 17 ani de război din Afghanistan, cel mai îndelungat conflict în care sînt implicate SUA.