BMTF, 8 sep – Talibanii au răpit şase jurnalişti afghani care lucrează pentru organizaţii media private şi de stat în provincia Paktia, au anunţat oficiali din guvern, potrivit Reuters. Reporterii, care lucrează pentru radiouri şi televiziuni care transmit ştiri în limbile paştună şi dari, au fost răpiţi în timp ce se deplasau împreună din provincia Paktika spre Paktia, pentru a participa vineri la un workshop media.
“Încercăm să negociem eliberarea lor”, a declarat Abdullah Hasrat, purtător de cuvînt al guvernatorului din Paktia.
Un reprezentant al talibanilor a confirmat răpirea celor şase jurnalişti, însă a precizat că reporterii vor fi eliberaţi în curînd. “Da, luptătorii noştri i-au răpit din greşeală. În acest moment nu ne funcţionează comunicarea prin telefoane, însă jurnaliştii vor fi eliberaţi după ce vom reuşi să luăm legătura cu comandantul local”, a spus Zabihullah Mujahid, purtător de cuvînt altalibanilor.
În 2018, Afghanistan a fost cea mai periculoasă ţară pentru jurnalişti, fiind înregistrate 13 decese.
În iunie, talibanii au lansat un avertisment către mass-media afghană, spunînd că jurnaliştii vor fi ţinta unor atacuri dacă vor continua să transmită propaganda guvernului împotriva insurgenţilor.
Talibanii au lansat un atac, vineri, şi asupra capitalei provinciei afghane Farah, gruparea intensificînd atacurile în toată ţara, transmite AFP preluată de Agerpres.
În acest atac, zeci de luptători talibani au cucerit un centru local de recrutare al Armatei Naţionale afghane, a indicat pentru AFP purtătorul de cuvînt al guvernatorului provinciei. De partea cealaltă, un purtător de cuvînt al talibanilor s-a referit la o „vastă operaţiune în curs în provincia Farah”.
Farah, capitala provinciei cu acelaşi nume situată în vestul ţării în apropiere de frontiera cu Iranul, a fost şi în trecut atacată. Talibanii au cucerit-o pentru scurt timp în mai 2018, fiind apoi izgoniţi de armata afghană cu sprijinul forţelor NATO.
Rezultatul luptelor de vineri rămîne incert.
Purtătorul de cuvînt al ministerului de Interne, Nasrat Rahimi, a afirmat într-un mesaj că „inamicul a suferit lovituri puternice în mai multe zone şi toţi atacatorii vor fi curînd eliminaţi”.
Talibanii încearcă totodată, de sîmbăta trecută, să cucerească în nordul ţării capitala provinciei Kunduz şi au lansat duminică operaţiuni împotriva localităţii Pul-e Khumri.
Capitala afghană Kabul a fost şi ea scena a două atacuri sîngeroase, luni şi joi, revendicate de către talibani. În atacul de luni asupra cartierului fortificat Green Village şi-a pierdut viaţa şi ofiţerul SIE Vasile Rădună, din cadrul misiunii diplomatice române de la Kabul, aflată în acel cartier. Personalul diplomatic a fost evacuat de către FOS afghane, în timpul nopţii, afghanii fiind singurii autorizaţi să acţioneze în timpul nopţii, pe teritoriul Afghanistanului. Un alt oficial român a fost rănit. 20 de foşti militari români (şi NU militari români! Foşti! n.a.), actualmente contractori privaţi pentru o companie canadiană al cărei contract este chiar paza GV, au fost implicaţi în schimbul de focuri cu insurgenţii. În urma unor neînţelegeri contractuale ulterioare atacului, opt din cei 20 de contractori români au demisionat şi se află în drum spre casă.
Atacul de luni asupra GV a debutat cu detonarea unei cisterne plină de combustibil. În urma deflagraţiei extrem de puternice, zeci de maşini şi constructii din Green Village, dar şi din afara perimetrului întărit, au fost pur şi simplu distruse, ceea ce a iscat o revoltă violentă a populaţiei civile în zilele de marţi şi miercuri. Misiunea diplomatică a României la Kabul a avut ghinionul să se afle în apropierea breşei, dar nu a fost vizată direct de atacul taliban!
Prin breşa făcută de explozia camionului-capcană au pătruns cinci terorişti înarmaţi cu zeci de grenade şi pistoale mitralieră care s-au împrăştiat în directii diferite ale complexului Green Village. Fiecare dintre ei a lansat atacuri, încercînd să ucidă cît mai mulţi occidentali. Potrivit relatărilor la cald ale unor contractori, românii nu deţineau arme de foc, compania motivînd că nu are suficiente! Mai mult, pe timpul nopţii, armele ar trebui păstrate în armurărie, sau în fişete speciale. Exista un pistol mitralieră la cinci români, potrivit relatărilor. Compania canadiană nu şi-a respectat angajamentele faţă de contractorii români, iar opt dintre ei au preferat să renunţe la contract.