Atacuri şi negocieri în Afghanistan

BMTF, 30 mai – Trei mecanici au fost ucişi în garajul unde lucrau şi în jur de zece oameni au fost răniţi în Kandahar, miercuri, în explozia unei încărcături explozive artizanale fixată pe o maşină, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvînt al guvernatorului provinciei, Daud Ahmadi.

La Kabul, luptători ai Statului Islamic din Khorassan au atacat, în jurul prînzului, noul sediu al Ministerului de Interne, situat pe şoseaua spre Aeroport. După aproape două ore de lupte, 10 atacatori au fost ucişi. Un poliţist a fost ucis şi alţi cinci au fost răniţi.

Atacul a debutat la ora 12:15, ora locală, cu o explozie la poarta de acces în minister, urmată de rafale de armă automată. Imaginile publicate pe social media au arătat că atacatorii au folosit un SUV şi au fost îmbrăcaţi în uniforme militare folosite de trupele străine.

Imaginile publicate pe social media au arătat că atacatorii au folosit un SUV şi au fost îmbrăcaţi în uniforme militare folosite de trupele străine.

Pe de altă parte, cel puţin şase poliţişti afghani au fost ucişi miercuri într-un atac al talibanilor asupra comisariatului lor în capitala provinciei Logar, la mai puţin de 70 de kilometri sud-est de Kabul, informează AFP, preluată de Agerpres.

Asaltul a început în jurul orei locale 05:00 (00:30 GMT) prin explozia unei maşini-capcană în faţa principalului post din Pul-e-Alam, a informat purtătorul de cuvînt al poliţiei din această provincie, Shapoor Ahmadzai.

Apoi, „trei bărbaţi înarmaţi au dat buzna în clădire. Într-o jumătate de oră, toţi atacatorii au fost ucişi. Din nefericire, şase poliţişti au murit, iar clădirea a fost avariată de explozie”, a precizat acesta.

Opt civili au fost de asemenea răniţi în atac, revendicat de talibani.

„Situaţia este acum sub control”, a afirmat la rîndul său purtătorul de cuvînt al guvernatorului provinciei, Shamshad Larwai, confirmînd detaliile asaltului.

De la începutul Ramadanului, insurgenţii şi-au înteţit atacurile împotriva posturilor şi poziţiilor forţelor de securitate afghane. La sfîrşitul lui aprilie, ei şi-au început ofensiva de primăvară, numită operaţiunea Al Khandaq, ce vizează „distrugerea, uciderea şi capturarea cotropitorilor americani şi a susţinătorilor lor”.

Armata americană a ucis cel puţin 50 de talibani, între care numărul 2 al talibanilor care controlează Helmand, Abdul Manan, numeroşi lideri ai unor districte şi lideri din provinciile Kandahar, Kunduz, Herat, Farah, Uruzgan şi Helmand, în cadrul unui atac lansat recent în oraşul afghan Farah, a anunţat comandantul Forţelor americane şi ale NATO în Afghanistan, generalul John Nicholson.

După ce i-a respins din Farah, armata afghană şi forţele americane i-au urmărit, a spus generalul Nicholson într-o teleconferinţă cu jurnalişti la Pentagon. Sub supravegherea puşcaşilor marini, talibanii s-au întors în fieful lor din Helmand.

Ei au fost reperaţi la 24 mai într-o clădire cunoscută ca fiind un centru de comandă al talibanilor în localitatea Musa Qala.

În acest context, forţele speciale afgane au eliberat peste o sută de persoane, între care poliţişti, femei şi copii, dintr-o închisoare a talibanilor în provincia Helmand în cursul unei operaţiuni desfăşurate în cursul nopţii de miercuri spre joi. În total, 102 persoane care fuseseră luate ostatice de militanţi timp de un an în două sate din districtul Kajaki au fost eliberate.

Un număr de 60 de membri ai forţelor de securitate afghane au fost eliberaţi în urma unui raid al forţelor afghane şi americane asupra unei închisori talibane din districtul Baghran, din Helmand.

Nicholson a mai spus că înalţi responsabili talibani negociază în secret cu oficiali afghani în vederea unui acord de încetare a focului.

Preşedintele afghan, Ashraf Ghani, le-a propus talibanilor, la sfîşitul lui februarie, negocieri de pace. Printre altele, ei ar putea fi recunoscuţi ca partid politic dacă acceptă un acord de încetare a focului şi recunosc Constituţia din 2004.

Talibanii nu au răspuns oficial, iar de atunci şi-au înmulţit atentatele sîngeroase, în special la Kabul, devenit din 2017 cel mai periculos loc din ţară pentru civili.