ATENTAT LA KABUL ŞI MULTIPLE ATACURI TALIBANE

BMTF, 12 iun – Mai multe atacuri, soldate cu morţi şi răniţi, au avut loc marţi în Afghanistan.

Combatanţi talibani au ucis cel puţin 14 membri ai forţelor de securitate într-un atac comis în timpul nopţii de marţi în districtul Sayyad din nordul provinciei Sar-e-Pul. De asemenea, alţi 25 au fost răniţi în timpul acestui atac, a anunţat marţi un membru al Consiliului acestei provincii, Noor Aga Noor. Potrivit acestuia, patru dintre soldaţii răniţi au fost apoi luaţi ostatici de talibani.

Tot marţi, un kamikaze a ucis cu o camionetă unde era plasată o bombă cel puţin cinci membri ai forţelor de securitate într-un atac în provincia Ghazi din estul AfgHanistanului. Atacul a avut loc în primele ore ale dimineţii de marţi, a precizat purtătorul de cuvÎnt al guvernatorului acestei provincii, Arif Noori. Alţi cel puţin 26 de oameni, printre care şeful de district, au fost răniţi în atac, potrivit lui Noori.

Tot astăzi, Statul Islamic din Khorasan a revendicat responsabilitatea atentatului sinucigaş cu bombă comis ieri, la intrarea în Ministerul afghan al Dezvoltării Rurale din Kabul, a anunţat Amaq, agenţia de presă a organizaţiei jihadiste.

Cel puţin 12 persoane au fost ucise şi alte cel puţin 31, inclusiv femei şi copii, au fost rănite luni, la Kabul, într-un atac sinucigaş care a avut loc la intrare în Ministerul pentru Reabilitare rurală şi Dezvoltare al Afghanistanului, au anunţat oficiali afghani, informează AFP.

Un kamikaze şi-a detonat vesta sa cu explozivi la intrare în minister… ucigînd şi rănind mai mulţi angajaţi ai ministerului. Explozia a avut loc în timp ce angajaţii plecau mai devreme acasă cu ocazia Ramadanului, ceea ce făcea probabilă existenţa de victime.

Oamenii plecau din clădire în jurul orei locale 13:00 (08:30 GMT), dat fiind orarul de muncă prilejuit de Ramadan, atunci cînd a avut loc explozia.

Preşedintele Afghanistanului, Ashraf Ghani, a declarat joia trecută că forţele afghane de securitate vor suspenda toate „manevrele ofensive” împotriva combatanţilor talibani, exceptîndu-i pe militanţii din Statul Islamic, pînă în data de 20 iunie.

Mişcarea talibană a anunţat o încetare a focului pe o durată de numai trei zile, începînd de sîmbătă, care să acopere celebrarea Eid, care marchează sfîrşitul postului Ramadan.

În februarie, Ghani a mai propus un armistiţiu cu talibanii, însă militanţii acestei mişcări încă nu au răspuns la această ofertă. Ei şi-au anunţat ofensiva lor anuală la sfîrşitul lui aprilie, iar numărul de atacuri împotriva forţelor afghane de securitate, centrelor de district şi capitalelor de provincie a crescut de atunci.