ATENTAT SINUCIGAŞ LA KABUL

BMTF, 16 iul – Un atentator sinucigaş a fost împuşcat, în această dimineaţă, de Poliţia din Kabul, în cartierul comercial aglomerat, Shar-e-Naw, din centrul oraşului, înainte de a detona vesta cu explozivi. Potrivit poliţiei, atentatorul intenţiona să detoneze încărcătura explozivă în mijlocul unui grup de demonstranţi.

Ziua de duminică nu a fost, însă, la fel de norocoasă.

Cel puţin şapte persoane au fost ucise, şi alte 15 rănite – civili şi membri ai serviciilor de securitate -, duminică la Kabul într-un atac sinucigaş comis la ora încheierii programului în apropierea ministerului Dezvoltării Rurale, unde se aflau prezenţi consilieri străini, transmite AFP, preluată de Agerpres, care precizează că atentatul a fost revendicat de StatulIslamic (SI).

Acest nou atac a avut loc în ziua în care ONU a anunţat cel mai grav bilanţ al victimelor civile în ultimii zece ani, cu aproape 1.700 de afghani ucişi de la începutul anului, în principal în atentate.

Potrivit Poliţiei afghane, atacatorul kamikaze a venit pe jos şi a declanşat vesta explozivă pe care o purta. El a fost împiedicat să avanseze mai mult de către membri ai forţelor de securitate care şi-au pierdut astfel viaţa. O maşină a consilierilor străini, parcată în apropiere, a fost parţial avariată, dar aceştia nu au fost afectaţi.

Atentatul a avut loc în jurul orei locale 16,30, pe o mare arteră din vestul capitalei afghane. Locuitorii din zonă au relatat pe Twitter şi pentru AFP că explozia a fost una puternică şi că au auzit numeroase sirene ale ambulanţelor.

Acest nou atentat a fost revendicat, într-un comunicat, de jihadiştii din SI, potrivit SITE Intelligence Group, înscriindu-se într-o lungă serie de atacuri ce au vizat clădiri guvernamentale.

Afghanistanul a înregistrat cel mai ridicat bilanţ al deceselor în rîndul civililor în primul semestru din 2018, în ciuda celor trei zile de armistiţiu din iunie, a anunţat duminică ONU, potrivit AFP.

Cu 1.692 de civili ucişi, jumătate dintre ei în atentate atribuite grupării jihadiste Stat Islamic, între 1 ianuarie şi 30 iunie, această perioadă s-a dovedit cea mai sîngeroasă de cînd ONU a început să contabilizeze victimele civile în urmă cu zece ani.

În total în această perioadă a fost înregistrat un număr de 5.122 de morţi şi răniţi printre civili, a precizat Misiunea de Asistenţă a Naţiunilor Unite în Afghanistan (UNAMA).

Capitala, Kabul, şi provincia Nangarhar, în est, au fost cele mai mai afectate, inclusiv în timpul armistiţiului din care Stat Islamic a fost exclus.