ATENTAT SINUCIGAŞ LA KABUL

BMTF, 04 iunie -UPDATE: Atentatul sinucigaş a fost revendicat de Statul Islamic din Khorasan. El a vizat o adunare a unor lideri religioşi care tocmai proclamase o fatwa împotriva terorismului cu mai puţin de o oră înainte, relatează AFP.

Atacatorul, care a venit pe jos, s-a detonat la intrarea în cortul în care se desfăşura această „loya jirga” (”mare adunare”, în paştu) a mii de ulema veniţi din 34 de provincii, omorînd şi rănind în principal civili, potrivit poliţiei.

Cortul a fost ridicat la intrarea grădinii Şcolii Politehnice, în apropierea Universităţii din Kabul şi în spatele complexului Academiei Militare.

Cel puţin 14 persoane au fost ucise şi alte 17 rănite într-un atentat sinucigaş cu bombă care s-a produs în această dimineaţă în vestul capitalei afghane Kabul, unde avea loc o adunare a clericilor musulmani pentru denunţarea terorismului şi apeluri la pace, potrivit Agerpres. Aproape 2000 de clerici au fost adunaţi la Universitatea Politehnică din Kabul, în Loya Jirga.

Un atacator sinucigaş a detonat un dispozitiv exploziv în apropierea clericilor care părăseau un cort uriaş unde participaseră la adunare, au relatat surse citate de Reuters.

Atentatul nu a fost deocamdată revendicat, însă talibanii au negat orice implicare în acest atac.

Capitala afghană se confruntă cu o intensificare a atacurilor împotriva forţelor de securitate şi a civililor de cînd talibanii au anunţat lansarea ofensivei de primăvară, la 25 aprilie. Atacurile nu dau semne că se opresc în timpul Ramadanului, luna sfîntă a musulmanilor.

La 30 aprilie, două explozii au provocat moartea a 26 de persoane, printre care nouă jurnalişti.

Miercurea trecută, bărbaţi înarmaţi au luat cu asalt sediul puternic întărit al Ministerului de Interne, într-un atac care a durat mai mult de două ore.

Multe atacuri au fost revendicate de organizaţia jihadistă Stat Islamic, dar responsabili de securitate le pun mai degrabă pe seama reţelei Haqqani, o grupare afiliată talibanilor.