CIVILI UCIŞI DELIBERAT ÎN AFGHANISTAN

BMTF, 8 oct – Misiunea Naţiunilor Unite în Afghanistan (MANUA) trage un semnal de alarmă faţă de creşterea numărului de atacuri deliberate şi nediscriminatorii împotriva populaţiei civile comise de talibani şi de gruparea jihadistă Statul Islamic cu ajutorul dispozitivelor explozive, potrivit unui raport publicat duminică, informează Agerpres.

Între 1 ianuarie şi 30 septembrie, MANUA a înregistrat 3.634 de victime civile (1.065 de morţi şi 2.569 de răniţi) în urma atentatelor sinucigaşe şi a exploziilor unor bombe artizanale, ceea ce reprezintă o creştere de 21% faţă de 2017.

În perioada menţionată, şi-au pierdut viaţa 72 de femei şi 155 de copii, potrivit aceluiaşi raport.

În acelaşi timp, MANUA subliniază că numărul victimelor atentatelor sinucigaşe a crescut cu 46% în raport cu 2017, indicînd că aceste atacuri fac din ce în ce mai multe victime decît orice altă tactică, inclusiv luptele la sol.

Victime au fost studenţi, spectatori sau practicanţi ai sporturilor, credincioşi în moschei, reprezentanţi ai unor organizaţii umanitare sau din domeniul educaţiei, funcţionari sau cetăţeni care doreau să se angajeze în procesul electoral.

MANUA atribuie 52% din victimele civile Statului Islamic, 40% talibanilor, iar restul unor grupări neidentificate.

Cele mai multe dintre aceste atacuri par să fie îndreptate în mod specific împotriva minorităţii şiite, notează raportul. Grupările sunnite extremiste, precum Statul Islamic, îi consideră necredincioşi pe şiiţi.

Din 2002, s-au făcut eforturi uriaşe pentru crearea ANSF, structura de forţe care cuprinde AAF, ANP şi NDS, formată cu ajutorul OMC, transformată ulterior în CSTC-A şi care a fost instruită prin intermediul programelor OMLT, MAT, ETT, OCCAT, SFAT (pentru instruirea ANA – Armata Naţională Afghană), respectiv POMLT, PAT (pentru instruirea ANP) și prin intermediul DHS pentru instruirea NDS, toate grupate generic sub titulatura NTM-A. La acest efort a contribuit şi UE prin misiunea EUPOL. S-a trecut astfel de la faza „NATO-led”, prin intermediul „Afghan-face” la faza „Afghan-led”.

Cu toată desfăşurarea de structuri şi acronime, violențele au escaladat în Afghanistan în ultimele luni, dat fiind că insurgenții talibani își extind controlul din fiefurile lor tradiționale, aflate în sudul și estul țării, către regiunea mai liniștită din nord, unde talibanii recrutează mai ales tineri.

Lupte grele, cu pierderi de ambele părţi, au loc în Maidan Wardak, unde forțele afghane au respins atacul taliban început sîmbătă seara tîrziu, ținta acestuia fiind capturarea sediului guvernatorului districtului Sayed Abad din provincia Maidan Wardak. Podul distrus ca urmare a atacului talibanilor a dus la întreruperea traficul rutier pe autostrada principală care face legătura între Kabul și provinciile Ghazni, Zabul și Kandahar.

Ca urmare a acestor lupte a fost întreruptă și furnizarea de electricitate în patru provincii ale Afghanistanului: Maidan Wardak, Logar, Ghazni și Paktia.

Talibanii pretind că au cucerit sediul districtului Sayed Abad, dar oficialii locali au negat această afirmație.