CONTRACTOR RĂPIT

BMTF, 7 februarie – Reprezentantul american al unei companii de securitate a fost răpit săptămîna trecută în estul Afghanistanului, a declarat joi pentru AFP un responsabil al guvernului, confirmînd o informaţie apărută în revista Newsweek, scrie Agerpres.

„Nu este un soldat, ci un fost membru al Marinei care este în prezent un antreprenor”, a precizat acest oficial sub acoperirea anonimatului.

Răpirea a avut loc în provincia Khost, din apropiere de Pakistan, „vinerea trecută”, a adăugat el.

Potrivit Newsweek, care citează oficiali americani nenumiţi, contractorul ar fi un bărbat american de 57 de ani.

Nici o grupare nu a revendicat pînă în acest moment răpirea. „Nu am primit informaţii pe acest subiect”, a afirmat pentru AFP purtătorul de cuvînt al talibanilor, Zabiullah Mujahid.

Răpirea survine în contextul în care insurgenţii negociază de peste un an cu SUA un acord care vizează retragerea trupelor americane din Afghanistan, în special în schimbul unor garanţii de securitate şi a unei reduceri a violenţelor.

Amrullah Saleh, fost şef al serviciilor de informaţii afghane şi fost ministru de interne, i-a acuzat pe Twitter „pe talibani şi pe susţinătorii lor pakistanezi” că se află la originea răpirii.

Un lider taliban care a refuzat să îi fie dezvăluită identitatea a declarat pentru Reuters că ei au răpit un american la Khost, dar nu a oferit alte detalii.

„Ei bine, pentru noi realizarea importantă este că americanul se află în posesia noastră. Vom oferi mai multe detalii către media mai tîrziu”, a mai spus el.