EVGHENI VIKTOROVICI PRIGOJIN. 1 IUNIE 1961 – 23 AUGUST 2023

BMTF, 30 aug – Departe de ochii presei, Evgheni Viktorovici Prigojin a fost îngropat în liniște într-un cimitir înfrunzit de la periferia Sankt Petersburgului, marti, la sase zile dupa ce a fost ucis intr-un accident de avion inexplicabil, transmite Reuters.

Ceremonia a avut loc într-un cadru restrîns. „Cei care doresc să-și ia rămas bun pot vizita cimitirul Porohovskoie”, a anunțat serviciul său de presă într-o scurtă postare pe Canalul Telegram al Grupului Wagner.

O poezie a lui Iosif Brodski, laureat Nobel, a fost tipărită pe o hîrtie și apoi pusă în ramă deasupra mormîntului șefului Wagner.

Prigojin, doi colaboratori apropiați și patru bodyguarzi s-au numarat printre cele 10 persoane care au murit în urma prăbușirii avionului său privat, un Embraer Legacy 600, la nord de Moscova, pe 23 august.

El a fot ucis la două luni după revolta împotriva conducătorilor armatei, deci a sistemului, care a reprezentat cea mai mare provocare pentru conducerea președintelui Vladimir Putin de cînd a ajuns la putere în 1999.

Fotografiile și videoclipurile arată mormîntul lui Prigojin presărat cu flori și păzit de ofițeri de poliție și membri ai gărzii naționale Rosgvardiia.

Un angajat al cimitirului a declarat ca doar 20 – 30 de prieteni și membri ai familiei au participat la ceremonia care ca a durat doar 40 de minute.

Evenimentul a fost trecut sub tăcere pentru a nu fi transformat într-un spectacol public de sprijin pentru Prigojin, o figură care a fost admirată de ruși pentru că și-a aruncat luptătorii în cele mai înverșunate bătălii și a vorbit deschis despre deficiențele armatei ruse și corupția de la nivelul conducerii acesteia.

În ultimele zile, admiratorii au adus flori la altare improvizate din Moscova, Sankt Petersburg și din alte părți.

Kremlinul a respins ca o „minciună absolută” sugestia că Putin ar fi ordonat uciderea sa ca răzbunare pentru revolta din iunie.

După mai multe luni în care i-a insultat pe colaboratorii apropiați ai lui Putin, din cauza eșecului lor de a lupta în mod corespunzator, Prigojin a preluat controlul orașului Rostov, din sud, la sfîrșitul lunii iunie. Luptătorii săi au doborît o serie de avioane rusesti, ucigînd piloții și au înaintat spre Moscova înainte de a se întoarce cînd se aflau la doar 200 km de capitală. Putin l-a considerat inițial pe Prigojin drept un trădător a cărui revoltă ar fi putut duce Rusia în război civil, deși mai tîrziu a încheiat o înțelegere cu el pentru a dezamorsa situația

A doua zi după prăbușirea avionului, Putin a transmis condoleanțe familiilor celor uciși și a spus că îl cunoaște pe Prigojin de foarte mult timp, încă din anii haotici de la începutul anilor 1990. „Era un om cu o soartă dificilă și a făcut greșeli grave în viață”, a spus Putin, descriindu-l drept un om de afaceri talentat.

Inainte de revoltă, Prigojin a glumit că porecla lui ar fi trebuit sa fie „măcelarul lui Putin” mai degrabă decît „bucătarul lui Putin” – poreclă dobîndită după ce compania sa de catering a cîștigat contracte cu Kremlinul. El și-a mărturisit întotdeauna loialitate față de Putin, deși a spus că ministrul său al apărării, Serghei Soigu, este atît de incompetent încît ar trebui să fie executat pentru trădarea sa.

Tot marți, Valery Chekalov, șeful logisticii grupului Wagner, a fost înmormîntat într-un alt cimitir din Sankt Petersburg. Familiei lui s-au alaturat zeci de oameni, printrre care mercenari Wagner și angajați din imperiul lui Prigojin.

Mîna dreaptă a lui Prigojin, Dmitri Valerievici Utkin, cofondatorul Wagner și comandantul militar superior al grupului, a fost și el ucis în accident.

Soarta marelui imperiu creat de Prigojin, inclusiv operațiunile mercenare din mai multe țări africane, unde a încheiat mari tranzacții pentru aur și diamante și a promovat structurile de securitate ruse în concurență cu puteri rivale precum Franța și Statele Unite este acum incertă.