JAPONEZ RĂNIT LA JALALABAD

BMTF. 4dec – Cinci afgani au fost ucişi miercuri în atacul asupra vehiculului unui medic japonez, responsabilul unui ONG în estul Afghanistanului, care la rîndul său a fost rănit, informează France Presse preluată der Agerpres.

Atacul ce a avut loc „în această dimineaţă la Jalalabad a vizat vehiculul care îl transporta pe doctorul Nakamura, şeful ONG-ului japonez PMS”, a declarat purtătorul de cuvînt al guvernatorului provinciei Nangarhar, Attaullah Khogyani.

Talibanii au negat orice responsabilitate pentru atac în această provincie unde sînt prezenţi combatanţi talibani dar şi elemente ale grupării Stat Islamic.

Doctorul Tetsu Nakamura „a fost rănit, iar cele trei gărzi de corp ale sale, un şofer şi un alt coleg au fost ucişi”, a spus Khogyani. Purtătorul de cuvînt al serviciilor de sănătate ale provinciei, Zahir Adil, a declarat că cele cinci corpuri au fost transferate la un spital din Nangarhar.

Fotografii arată un pickup, aparent neprotejat, în mijlocul unui drum cu geamurile laterale sparte şi trei urme de gloanţe pe parbriz.

Organizaţia doctorului Nakamura, Peace Medical Service, activează în estul Afghanistanului de la deschiderea unei clinici în 1991, potrivit website-ului său. De atunci, ea s-a concentrat pe proiecte pentru agricultură şi irigaţii, în cooperare cu FAO, Organizaţia ONU pentru alimentaţie şi agricultură.

Atacurile împotriva ONG-urilor sînt destul de rare. Dar cel împotriva lui Nakamura urmează celui contra unui vehicul al ONU la Kabul pe 29 noiembrie, care a ucis un american ce lucra pentru Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).