KANDAHAR: ALEGERI CU AVIAŢIE

BMTF, 28 oct – O rachetă a căzut lîngă complexul guvernatorului din provincia Helmand, sudul Afghanistanului, duminică, după ce președintele Ghani a sosit în provincie. Racheta a lovit la doi kilometri de biroul guvernatorului provinciei în jurul orei 9:00 a.m., a declarat pentru 1TV Omar Zwak, un purtător de cuvînt al guvernatorului provinciei.

Atacul nu a produs victime, racheta căzînd pe un teren agricol din apropierea biroului guvernatorului. Forțele aeriene afghane au monitorizat zona prăbuşirii. Atacul a fost revendicat de talibani.

Cel puţin cinci persoane, printre care doi poliţişti, au fost ucise şi peste 31 rănite, sîmbătă într-un atentat sinucigaş cu maşină-capcană produs în provincia afghană centrală Wardak şi revendicat de talibani, transmit AFP şi Reuters.

Explozia a survenit în timp ce un autobuz care transporta poliţişti pătrundea într-o cazarmă la Maidan Shar, capitala provinciei. Doi poliţişti şi trei muncitori au fost ucişi, iar alţi 12 muncitori au fost răniţi, a precizat purtătorul de cuvînt al poliţiei, Hekmatullah Durrani.

Conform purtătorului de cuvînt al guvernatorului provinciei, Abdul Rahman Mangal, bilanţul celor ucişi este de şase persoane.

Într-un mesaj de revendicare postat pe o reţea socială, Zabiullah Mujahid, purtător de cuvînt al talibanilor, a anunţat că ”zeci de poliţişti au fost ucişi în explozie”.

Atentatul a avut loc pe fondul unor intense acţiuni diplomatice purtate de SUA pentru a convinge gruparea insurgentă să negocieze încetarea războiului.

În această dimineaţă, Forțele Naționale de Poliție Afghane au descoperit şi detonat o mină magnetică în Kabul, în Districtul 5 al capitalei. Mina a fost plantată pe un drum în zona Niaz Bek din districtul 5 al poliției din Kabul.


Într-un gest aparent de destindere, autorităţile pakistaneze l-au eliberat miercuri pe Abdul Ghani Baradar, fost număr doi al talibanilor, care l-a ajutat pe mollahul Omar să fondeze mişcarea.

Vineri, aviaţia afghană a bombardat mai multe poziţii ale talibanilor în provincia Kandahar, unde se desfăşoară un scrutin legislativ, amînat cu o săptămînă faţă de alegerile din restul ţării. Purtătorul de cuvînt al poliţiei din Kandahar a precizat că 56 de talibani au fost ucişi în operaţiune, care a avut loc în urma informaţiilor că talibanii pregăteau să desfăşoare atacuri sîmbătă, în timpul derulării scrutinului.