ATAC ÎMPOTRIVA STUDENŢILOR LA JALALABAD

BMTF, 11 IUL – Un atac a avut loc miercuri dimineaţa împotriva unei clădiri a Departamentului pentru educaţie din oraşul Jalalabad, în estul Afghanistanului, întreprins de un grup de oameni care au declanşat mai multe explozii într-un moment cînd în clădire aveau loc examene, informează AFP, preluată de Agerpres.

Atacul a început la scurt timp după orele locale 09:00 (04:30 GMT) şi s-a soldat, potrivit unui bilanţ provizoriu, cu cel puţin doi morţi, dintre care un gardian, şi cinci răniţi, care au fost transportaţi la spital, potrivit purtătorului de cuvînt al guvernatorului, Attaullah Khogyani. Există informaţii cu privire la două explozii puternice la faţa locului, însă martori oculari au evocat o a treia explozie.

Forţele de poliţie au pătruns în interiorul clădirii, unde s-a retras un număr necunoscut de atacatori, pentru a-i salva pe angajaţi, a precizat şeful poliţiei din provincie, Ghulam Sanayee Estanakzai.

Acest atac, a cărui amploare este încă necunoscută, a intervenit chiar în ziua în care cei circa 16.000 de studenţi ai Universităţii din Jalalabad susţin, de dimineaţă, examene, potrivit unui comunicat al guvernatorului.

Jalalabad este capitala Nangarhar, o provincie muntoasă din estul Afghanistanului ce se învecinează cu Pakistanul, care adăposteşte talibani şi combatanţi ai grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

Oraşul, vizat frecvent de atentate, a fost marţi scena unui atac sinucigaş revendicat de Statul Islamic (SI) şi care s-a soldat cu 12 morţi. Atentatul a vizat serviciile de informaţii afghane, însă majoritatea victimelor s-au înregistrat printre civili.

Departamentul pentru educaţie din Jalalabad a fost cu precădere vizat în trecut, ultima dată în urmă cu exact o lună, la 11 iunie, cînd un kamikaze şi-a declanşat încărcătura explozibilă la intrarea în clădirea principală, în timp ce alţi patru atacatori s-au angajat într-un schimb de focuri cu forţele de securitate. Cel puţin zece persoane au fost rănite.