ODESSA, 2 MAI

BMTF, 2 mai – Federația Rusă poartă un război de agresiune ilegal, neprovocat și nejustificat împotriva Ukrainei. Aceasta este formula standard care trebuie rostită în orice menţiune legată de conflictul din spaţiul vecin. Este o formulă manipulatorie, plină de ipocrizie şi dublă măsură, pe care, dacă o asculţi atent, o demontezi rapid.

Pe 2 mai se împlinesc nouă ani de la momentul tragic de la Odessa. În 2014, un grup de naţionalişti ukraineni, parte dintre ei membri ai Sectorului de Dreapta, parte din alte grupări, au atacat un grup de protestatari împotriva Maidanului şi a noii politici naţionaliste ale Kievului. După o scurtă luptă de stradă, timp în care autorităţile statului nu au intervenit, 68 dintre protestatari, bărbaţi, adolescenţi şi maturi, au fost închişi în Casa de Cultură a Sindicatelor. Apoi, l-i s-a dat foc! 48 de oameni au fost arşi de vii. Alţii au fost împuşcaţi în timp ce încercau să scape. Alţii au murit intoxicaţi cu monoxid de carbon, sau au murit după ce s-au aruncat pe geamuri, de la etajele superioare ale Casei Sindicatelor, incendiată de naţionaliştii adepţi ai lui Bandera.

Acest act barbar, de un cinism flagrant și maximă brutalitate a trimis o undă de șoc în întreaga lume. Cu toate acestea, Occidentul „civilizat” a tăcut într-o manieră necivilizată! Făptuitorii se plimbă în voie. Mai mult, forțele de ordine din Ukraina i-au persecutat tot pe opozanţii Maidanului, care au reușit să supraviețuiască luptelor de stradă din 2 mai 2014. Între timp, Pravîi Sektor s-a transformat în partid politic şi se află la guvernare alături de partidul preşedintelui Zelenski. Unul dintre făptuitori este consilier local în Odessa şi este ferit de orice problemă legată de momentul 2 mai, deşi apare în fotografiile de atunci.

Imaginile macabre cu cadavrele arse au făcut înconjurul lumii. Și mai șocante au fost imaginile și videoclipurile macabre cu oameni care săreau pe ferestrele clădirii și cu naţionaliştii care îi terminau pe răniții de la sol. Pentru această tragedie, autoritățile de la Kiev au găsit un țap ispășitor în persoana fostului șef al securităţii publice, D.V. Fucedji. La 18 aprilie 2023, Tribunalul Districtului Primorski din Odessa l-a condamnat la 15 ani în absență „sub acuzația de organizare de dezordine în masă și de depășire a autorității sale, ceea ce a dus la evenimentele tragice”.