PACEA LUI TRUMP CU TALIBANII – CEA MAI SÎNGEROASĂ ÎN 19 ANI!

BMTF, 23 iunie – Talibanii atacă pe frontal diplomatic și în aria de operații militare, astfel încît săptămîna 15 – 21 iunie 2020 este considerată ca fiind cea mai sîngeroasă din 2002 pînă astăzi, potrivit lui Javid Faisal, purtătorul de cuvînt al Consiliului Securităţii Naţionale Afghane, relatează agențiile internaționale de presă.

Talibanii au executat 422 de atacuri în 32 de provincii în această perioadă, omorînd 291 de membri ai personalului de securitate, rănind alţi 550, a transmis Faisal, printr-o postare realizată pe Twitter.

„Angajamentul talibanilor în reducerea violenţei este nesemnificativ, iar acţiunile lor nu se potrivesc cu retorica privind pacea, promovată de aceştia”, a adăugat acesta.

Cu toate acestea, talibanii au negat aceste cifre: „Inamicul (guvernul afghan nerecunoscut de talibani, N.A.) vrea să distrugă procesul de pace şi discuţiile intra-afghane prin publicarea acestor rapoarte false”, a declarat Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvînt al talibanilor în Afghanistan, pentru AFP. „Am executat, într-adevăr, cîteva atacuri săptămîna trecută, însă majoritatea a fost ca formă de apărare”, a declarat acesta.

Ambele părţi s-au acuzat, în ultimele săptămîni, de executarea unor atacuri violente, deşi, pe 24 mai, odată cu sărbătoarea Eid al-Fitr, violenţele începuseră să se reducă, după ce talibanii au acceptat trei zile de încetare a focului.