Discutam în emisiunea DINCOLO DE APARENȚE, difuzată de BanatTV, împreună cu prietenul Daniel Botgros, despre posibilitatea izbucnirii unei “Primăveri persane”, analizînd ultimele evoluții politice și de Securitate din Orientul Mijlociu (OM), și mă arătam partizanul unui astfel de scenariu, o răsturnare din interior a regimului ayatollahilor, evident, sprijinită masiv de adversarii acestuia, pe care, da, o văd posibilă destul de curînd.
Iată că, prinţul iranian în exil Reza Pahlavi, 59 de ani, fiul ultimului şah al Iranului, a prezis miercuri căderea Republicii Islamice în următoarele luni, îndemnînd occidentalii să nu negocieze cu regimul de la Teheran, relatează France Presse. La o conferinţă la Washington, el a făcut o paralelă între manifestaţiile iraniene din ultimele luni şi revoluţia islamică ce a condus la răsturnarea tatălui său la începutul anului 1979.
„Durează doar cîteva săptămîni sau luni pentru a ajunge la prăbuşirea finală, la fel ca în ultimele trei luni din 1978 înainte de revoluţie”, a apreciat el.
Opozanţii iranieni aflaţi în exil au prezis deja în mod repetat căderea iminentă a regimului de la Teheran. Cu toate acestea, Reza Pahlavi a dat asigurări că iranienii ar putea „de această dată să simtă această ocazie pentru prima dată în 40 de ani”.
Iranienii, în special studenții, au ieşit pe străzile multor oraşe din ţară în noiembrie pentru a protesta împotriva creşterii preţului benzinei, dar mişcarea de protest a fost reprimată violent de autorităţi. Potrivit Amnesty International, această represiune a făcut peste 300 de morţi, în timp ce liderii americani spun că numărul morţilor ar putea ajunge sau depăşi 1.500. Peste 1700 de protestatari au fost arestați.
În ultimele zile, în special în rîndul studenţilor de la universitatea din Teheran, noi proteste au izbucnit cînd armata iraniană a recunoscut că a doborît un avion de linie ukrainean, din greşeală, după ce iniţial a negat orice responsabilitate. Deoarece informațiile pe care le putem comasa provin exclusive din surese deschise, se impugn două comentarii: 1 – dacă se dovedește clar că, pe bază de stress sau de “ținte false” armata iraniană a doborît avionul civil, informația va fi folosită pentru a ridiculiza sau a demoniza forțele militare ale Iranului, de a le plasa într-o lumină proastă și a da amploare potențialelor proteste și demonstrații de tip #REZIST. 2 – dacă atacul a fost comis de agenți infiltrați pentru a atrage în conflict military deschis Iranul, atunci lucrurile se schimbă fundamental. În regiune, un singur stat se dezvoltă pe baza economiei de război, cu pondere majoră în cifra de afaceri, și prosper atunci cînd se află în conflict armat deschis! Pe de altă parte, lipsit de credibilitate în interior, Bibi Netanyahu s-ar reabilita în condițiile unui conflict deschis cu Iranul. De altfel, după retragerea totală a persanilor din Tratatul nuclear, Bibi nu a ratat ocazia de a preveni pe toată lumea că anul acesta, 2020 (o avertizare cu limită de timp!), Iranul va putea avea prima bombă nucleară! În aceste condiții, nu este exclus ca Netanyahu să pornească la luptă împotriva aliatului Iranian din Liban, Hezbollah, chiar cu riscul declanșării în interior a unei noi Intifada, pe fondul călcării în picioare a legislației internaționale și a arhitecturii de Securitate cu două state, anulată de noile colonii israeliene în Cisiordania, girate chiar de Trump! Avertismentul vine chiar din partea monarhului iordanian, Abdullah al II-lea, care a spus în fața Parlamentului European că acţiunea Israelului de a permite construcţii în teritoriul palestinian ocupat “în dispreţul total al legislaţiei internaţionale” poate fi descrisă drept cea “a unui stat care întoarce spatele vecinilor, perpetuează diviziunile între popoarele şi credinţele de pe glob”.
Fiul ultimului şah, care a fost un monarh prooccidental şi un aliat apropiat al Statelor Unite, nu s-a referit la perspectiva restabilirii dinastiei sale. El a spus că este gata să sprijine o vastă coaliţie de iranieni pentru a înlocui regimul actual cu o democraţie laică.