PRODUCĂTORII DE RODII AU VOTAT, STATUL ISLAMIC – NOU ATENTAT

BMTF, 30 oct – Doi morţi şi şapte răniţi este bilanţul atentatului cu bombă din apropierea clădirii Comisiei electorale din capitala afghană, revendicat luni de Statul Islamic.

Atacul a fost revendicat într-o declaraţie publicată de Amaq, agenţia de presă a grupării jihadiste.

Un kamikaze care se deplasa pe jos s-a aruncat luni în aer în apropierea unui vehicul care tocmai intra în sediul Comisiei electorale independente (CEI) de la Kabul.

Acest atac a intervenit în contextul în care urnele în care s-au strîns voturile din provincia sudică Kandahar pentru alegerile legislative de la 20 octombrie sînt colectate în capitala afghană, fiind transportate în interiorul sediului ultra-securizat al Comisiei electorale care a organizat scrutinul.

Talibanii şi gruparea Statul Islamic au comis mai multe atacuri asupra birourilor de vot, ucigînd sau rănind aproape 300 de persoane în întreaga ţară în ziua votului.

CEI urmează să publice în următoarele săptămîni datele definitive privind prezenţa la vot. Scrutinul s-a desfăşurat în două faze, după ce a fost amînat cu o săptămînă în provincia Kandahar din motive de securitate.

Potrivit CEI, peste patru milioane de persoane au participat la vot, din cele 8,9 milioane înscrise pe listele electorale, în pofida numeroaselor atacuri asupra alegătorilor.

Kandaharul a produs în acest an 150.000 de tone de rodii, mai mult cu 25.000 de tone faţă de anul trecut, potrivit Ministerului Agriculturii, Irigării și Zootehniei (MAIL). Dintre acestea, 26.546 de tone au fost deja exportate în Pakistan, Emiratele Arabe şi India.

În Kandahar, 8000 de hectare de teren sînt cultivate cu rodii, 10.000 de afghani fiind implicaţi în afaceri cu acest fruct, care pe piaţa locală se vinde cu 300 de afghani/7 kg.