REBELIUNEA WAGNER 5

BMTF, 24 iun – Liderul grupării Wagner a afirmat că se afla sîmbătă dimineaţa în cartierul general al armatei ruse din oraşul Rostov, un centru-cheie pentru asaltul Rusiei asupra Ukrainei, şi că a preluat controlul asupra unor situri militare, inclusiv asupra unui aerodrom. ”Sîntem în cartierul general, este 07:30 dimineaţa” (04:30 GMT), a declarat Evgheni Prigojin într-o înregistrare video postată pe Telegram. ”Siturile militare din Rostov sînt sub control, inclusiv aerodromul”, a adăugat el, în timp ce bărbaţi în uniformă mergeau în spatele său.

El a dat asigurări că avioanele militare angajate în ofensiva din Ukraina pleacă normal de pe aerodrom pentru a îndeplini sarcini de luptă, afirmînd că nu există nici o problemă. Principalul punct de comandă funcţionează normal, a adăugat Prigojin, dînd asigurări că nici un ofiţer desfăşurat acolo nu a fost suspendat din funcţie.

Un mare număr de teritorii cucerite în Ukraina sînt pierdute şi mulţi soldaţi sînt ucişi, a afirmat el, acuzînd încă o dată armata rusă că nu spune adevărul privind situaţia de pe front. Armata pierde pînă la 1.000 de oameni pe zi, printre care morţi, răniţi, dispăruţi sau cei care refuză să lupte, a mai spus el.

Prigojin a mai cerut în înregistrarea video ca ministrul apărării Serghei Şoigu şi şeful statului major Valeri Gherasimov să vină la el, în oraşul Rostov-pe-Don.

Într-o altă înregistrare video, postată de canalul de Telegram pro-Wagner Razgruzka Wagnera, el poate fi văzut stînd între doi generali de rang înalt, dintre care unul este lt. gen. Vladimir Alekseev, care anterior a apărut şi el o înregistrare video în care îi cerea lui Prigojin să-şi reconsidere tentativa declarată de a-i înlătura pe liderii armatei.

Am ajuns aici, vrem să-i vedem pe şeful statului major şi pe Şoigu. Dacă nu vin, vom bloca oraşul Rostov-pe-Don şi vom pleca spre Moscova, a afirmat Evgheni Prigojin.

Evgheni Prigojin, liderul grupului Wagner, a afirmat sîmbătă că a intrat în Rusia cu trupele sale cu scopul de a răsturna conducerea militară, spunînd că este gata să moară împreună cu cei 25.000 de oameni ai săi pentru a elibera poporul rus.

Procuratura generală rusă a anunţat deschiderea unei anchete pentru răzvrătire armată împotriva lui Prigojin, care s-a revoltat după ce a acuzat armata că i-a bombardat oamenii. Autorităţile au înăsprit măsurile de securitate la Moscova şi în alte cîteva regiuni din Rusia.

Această turnură dramatică a evenimentelor, cu multe detalii neclare, pare a fi cea mai mare criză internă cu care se confruntă preşedintele Vladimir Putin din februarie anul trecut.

O sursă rusă din domeniul securităţii a declarat sîmbătă că grupul de mercenari Wagner a preluat controlul și tuturor instalaţiilor militare din oraşul Voronej, aflat la circa 500 km sud de Moscova, relatează Reuters. Anterior, Comitetul naţional antiterorist rus a anunţat că instituie regim de alertă antiteroristă la Moscova şi în regiunea capitalei, dar şi în regiunea Voronej, frontalieră cu Ukraina.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat în urmă cu puțin timp, în cadrul unui discurs televizat, că ţara se confruntă cu o trădare şi a spus că sîntem înjunghiaţi în spate.

Şeful statului rus a spus că oricine ridică arma împotriva armatei ţării este un trădător.

El a făcut apel la combatanţii Wagner să înceteze participarea la acţiunile criminale ale liderului lor Evgheni Prigojin şi a spus că toţi cei care participă la revoltă vor fi pedepsiţi.

Vladimir Putin a mai spus că va face tot ce e este necesar pentru a apăra Rusia.

Comitetul naţional antiterorist rus a anunţat că instituie regim de alertă antiteroristă la Moscova şi în regiunea înconjurătoare. Această măsură întăreşte atribuţiile serviciilor de securitate şi le permite să restrîngă deplasarea. De asemenea, forţele de securitate pot institui controale ale documentelor de identitate şi ale vehiculelor pe străzi, dar pot autoriza şi o suspendare temporară a serviciilor de comunicare, dacă este necesar.

În acelaşi timp, vehicule blindate au apărut în centrul Moscovei. Măsurile de securitate au sporit la Moscova, toate obiectivele importante, precum organe ale puterii statului şi infrastructura de transport au fost plasate sub supraveghere sporită, relatează agenţia TASS, citînd autorităţile de securitate.

Evgheni Prigojin a afirmat sîmbătă că a intrat în Rusia cu trupele sale cu scopul de a răsturna conducerea militară, spunînd că este gata să moară împreună cu cei 25.000 de oameni ai săi pentru a elibera poporul rus.