Sfîrșit de iulie, la Farah

BMTF, 31 iul – Cel puţin 28 de persoane – în majoritate femei şi copii – şi-au pierdut viaţa și alte 10 au fost rănite, miercuri dimineaţă,  în jurul orei 06:00, în vestul Afganistanului, după ce un autobuz care circula între Kandahar şi Herat a sărit în aer în urma impactului cu o bombă amplasată la marginea drumului de către talibani, au anunţat autorităţile afghane, citate de AFP, scrie Agerpres. Agenţia de presă DPA consemnează un bilanţ de cel puţin 34 de morţi în acest incident în provincia Farah din vestul Afghanistanului.

Potrivit oficialilor afghani, bomba era destinată să lovească forţele de securitate.

Serviciul de presă al guvernatorului din Farah a confirmat bilanţul victimelor, dar a avertizat că acesta ar putea creşte în orele următoare.

Talibanii nu au reacţionat pe moment.

Aceste noi decese survin la o zi după publicarea unui raport în care Naţiunile Unite îşi exprimase regretul că civilii continuă să moară şi să fie răniţi în Afghanistan într-un ritm inacceptabil, în pofida discuţiilor destinate să pună capăt deceniilor de război în această ţară.

În pofida scăderii cu 27% a numărului de victime în primul semestru al anului 2019, comparativ cu primele şase luni ale lui 2018, 1.366 civili au fost ucişi şi 2.446 răniţi în Afghanistan, a indicat misiunea ONU în Afganistan (MANUA) într-un raport semestrial.

O treime dintre aceste victime sînt copii (327 de morţi şi 880 de răniţi).

Statele Unite au angajat încă de anul trecut un dialog direct, fără precedent, cu talibanii, în speranţa de a se ajunge la un acord de pace. Washingtonul pare hotărît să accelereze aceste negocieri, pe măsura apropierii alegerilor prezidenţiale afghane preconizate să aibă loc la sfîrşitul lunii septembrie şi a cursei pentru Casa Albă în 2020.