SI VIS PACEM PARA BELUM!

Anul 2018 se încheie. Prost, cum a început! A fost anul în care am reuşit să scoatem un singur print. Excepţional, e adevărat, dar unul singur! Mulţumim Neluţu Pau, Mădălina, TRANSPROTECTOR, pentru tot acest an! Dar, tot mai mulţi elevi, studenţi, jurnalişti sau cadre didactice au participat la cursurile organizate sub sigla BMTF. E important să fim pregătiţi. Ne aflăm într-un regres al aşteptărilor, al proiecţiilor imaginare. În acest spaţiu “fermentează” deja viitorul luptelor de stradă, declanşate de frustrările şi nemulţumirile adunate în zeci de ani de umilinţe! Jurnalistul de criză din România, precum înaintaşul său Brunea-Fox, trebuie să cunoască şi să se confrunte cu această realitate. Şi să rămînă în viaţă! Scopul acestor cursuri, acesta este! Iar scopul atelierelor BMTF este de a vă face să luaţi în serios lumea ce va veni! Aţi uitat? Ce este mic, negru, urît, rău şi bate la uşă? Viitorul! Să-l aşteptăm pregătiţi!

În plan judeţean, lucrurile stau… stau! La Reşiţa, Ioan Popa chiar arată că se poate şi un oraş în care erai tentat să-ţi tai venele, începe să-şi schimbe faţa, să înceapă să zîmbească. Ştiţi, deja, că nu am “nici o gară” cu Nelu Popa, că nu primesc bani de la Primăria Reşiţa sau alte firme partenere, deci nu am nici un motiv direct să-l laud. Şi, nici nu o fac! Spun, doar, că Reşiţa merita un astfel de primar, care are viziune şi “un plan cincinal”. Felicitări, tot înainte!

La nivelul judeţului situaţia pare mai amorţită, chiar şubredă, pe ici, pe colo. Bani nu prea sînt, rezultate… nici pe atît! Spitalul Judeţean, după ce a renunţat politic la managementul doctorului Dumitru Secăşan, şi-a găsit greu cadenţa, cu Waldemar Murgu în frunte. La Caransebeş, cînd e vorba de spital, te gîndeşti la Decameronul lui Boccaccio şi la liberalismul de grădină de vară promovat în judeţ. La Moldova Nouă, primarul Adrian Torma încă mai invocă “greaua moştenire”, iar oraşul nu şi-a regăsit locul pe harta Dunării. În comune, situaţia se mişcă, unii primari asfaltează de zor (lenţu Mare!), sau se luptă să păstreze asfaltul pe care firmele de exploatarea lemnului îl distrug, cum e cazul Ezerişului. Ioan Rusu nu se lasă doborît şi, sper, că nu va anula porţile agabaritice!

În budoarele politicii provinciale, multe foieli şi ros de oscioare în linişte. Doar PMP-ul vicelui Popovici se mai aude, din cînd în cînd, prin intermediul său, desigur, de te întrebi dacă a rămas singur în partid, de liberali auzi doar la rubrica “monden”, iar luptele din PSD-ul local mă amuză teribil şi-mi aduc aminte de Radio Reşiţa. Ion Mocioalcă e secretar general şi nu şi-a spus, încă, ultimul cuvînt! Despre parlamentarii de Caraş-Severin… Dacă îl extragem pe senatorul Ionuţ Chisăliţă din această gaşcă, restul par potriviţi doar pentru ciorbă şi săpun!

În plan naţional, România arată ca un bolnav de nervi, vorba CTP-ului! Hoţii, curvele, ticăloşii, infractorii dovediţi, proştii, incompetenţii, parveniţii, răzbunătorii, mincinoşii, manipulatorii, ordinarii, jegoşii sînt la mare căutare! Ei sînt peste tot! De pe culoarele politicii de mahala, în televiziuni, radiouri, instituţii publice sau chiar instituţii de forţă, unde ar trebui să existe competenţă. Adjuncţii de şef de post sînt promovaţi comandanţi, direct, fără etape intermediare, iar generalii care au văzut cum arată o rachetă anti-tanc din faţă (John, Respect!) sînt blamaţi că cer performanţă celor din subordine! Statul paralel s-a anchilozat de atîta stat, iar statul-stat nu a mai reuşit să scape de statul-paralel. Omul de rînd NU MAI ARE ÎNCREDERE în propriul stat, care a devenit chiar OMUL GRAS care îi stă în spate! Impozitul pe salar e de 45% care-ţi răpeşte orice urmă de respect faţă de angajator. Haosul din economie e întreţinut şi atent speculat de băieţii deştepţi, cel din politică aduce “pe culmile disperării” un popor tot mai scîrbit, dar nu suficient pentru a pune mîna pe bîtă!

În Europa, liderii naţionali au ridicat vocea la internaţionaliştii care s-au obişnuit să dea vina pe Rusia pentru orice nu le convine. Dacă ar fi aşa, Rusia, Putin şi Russia Today reprezintă cel mai performant mecanism creat în ultimul deceniu, cu jurnalişti de la BBC şi CNN. Rusia e în spatele Ukrainei, Brexitului, vestelor galbene, Italiei lui Salvini, ieşirii lui Merkel din peisaj, imigranţilor, chiar şi în spatele Veoricăi! Vorba cîntecului: “pe la spate, pe la spate…” Kosovo a decis să-şi facă armată, deşi NATO le-a transmis să se mai gîndească! De aici ne dăm seama că e simplu cu războiul, mai greu cu pacea! În materie de lideri, Europa pare extrem de tulburată. Parcă toate mamele acestei generaţii au fost la Woodstock şi după ce s-au îmbibat în droguri şi alcool, au făcut sex cu toţi degeneraţii, de le-au ieşit copiii precum în pozele de la rubrica “aşa nu”! Ei sînt decidenţii politici ai unei Europe care, ca orice imperiu, e pe ducă! În acest timp, liderii sărbătoresc, decuplaţi de cetăţenii cărora nu le mai ştiu nimic, nu se mai întîlnesc etc. Europa decuplaţilor!

În Afghanistan, la ora acesta, Batalionul 812 Infanterie ŞOIMII CARPAŢILOR – de care mă leagă o prietenie, o nuntă şi multe luni petrecute împreună în Iraq – îşi face datoria în Kandahar. 812 este Batalionul Centenarului! Chiar a Două Centenare! Pentru că, în prima parte a anului viitor, 2019, Batalionul împlineşte 100 de ani de existenţă glorioasă! Din păcate, nu am putut fi alături de militarii bistriţeni. După 16 ani de misiuni, Afghanistanul a devenit, brusc, un loc neinteresant… Nu detaliez. E una din neîmplinirile, frustrările şi mirările acestui an!

Expoziţia de fotografie 48/30/16 organizată la ZODIAC-ul din Lugoj a spus, totuşi “povestea Afghanistanului”. O expoziţie datorată lui Adi şi Arminei Stanca, verii mei, şi, evident, lui Nielu de la Bărbosu! Mulţumesc! Mulţumesc Puşa, Doru, Adi Stanca pentru prezenţă! Mulţumesc Andy Henz pentru prietenie! Mulţumesc Gabriel Brezeanu (Mediafax) pentru fotografii!

După ce l-au făcut pe Fifor să se demită singur, tîrguiala cu prelungirea mandatului Şefului Statului Major al Apărării, legal, cu un an, este de cel mai prost gust posibil. În timp ce unii l-ar vrea plecat ieri, în cadrul unei ceremonii militare organizată la sediul Ministerului Apărării Naționale, în prezența Asistentului Adjunct al Secretarului Apărării pentru Operații Speciale și Combaterea Terorismului al SUA, Andrew Knaggs, generalul Nicolae Ionel Ciucă, șeful Statului Major al Apărării (SMAp), și generalul-maior Marian Sima, șeful Direcției Informații Militare, au primit „Medalia de Onoare a Forțelor pentru Operații Speciale ale Statelor Unite ale Americii”, conferită de comandantul Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale al SUA (US SOCOM), generalul Raymond Thomas. Evoluția mediului de securitate global și în zona de interes strategic a României a impus adaptarea modalităților de răspuns, în vederea contracarării riscurilor și amenințărilor la adresa securității și apărării naționale. Ținînd cont de organizarea și sistemul de comandă și control ale forțelor pentru operații speciale și de resursa umană, tehnică și infrastructura aflate la dispoziție, anul acesta, la 1 martie, a fost înființat Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale (CFOS). În cei 15 ani de la înființarea primelor structuri acționale ale Forțelor pentru operații speciale din Armata României, militarii acestor structuri au participat la misiuni în teatrele de operații și la activități multinaționale, iar profesionalismul și competența acestora au fost recunoscute și prin cele peste 1000 de decorații și medalii naționale și peste 100 de medalii și decorații primite de la partenerii străini.

Conflictul se află în centrul societății umane și în tot acest timp, cît oamenii s-au luptat între ei, cineva a fost acolo pentru a observa ceea ce se întîmplă și pentru a transmite informații altor persoane. Jurnaliştii de război contribuie la imaginile de arhivă şi textele care stau mărturie despre ce înseamnă zilele petrecute pe front şi cum este să trăieşti, cîteodată şi ani de zile, printre bombe, arme şi mereu cu teama că nu se vor putea întoarce teferi acasă.

Jurnaliștii au o misiune dublă, care a transformat lupta cu deturnarea realității într-un adevărat război: trebuie să apere libertatea de exprimare și dreptul publicului de a fi informat, pe de o parte, iar pe de altă parte sînt nevoiți să se apere pe ei înșiși atunci cînd statele îi găsesc incomozi.

Uneltele profesiei au fost întoarse împotriva noastră pentru a incita la ură, pentru a crea inamici imaginari și a creiona realități alternative. Această propagandă de care social media sînt pline este menită nu doar să inducă lumea în eroare, ci și să atace jurnaliștii la un nivel mult mai profund, cel psihologic. Aceasta este într-adevăr o nouă amenințare!

2019 să ne aducă mai multă hotărîre! Să exorcizăm răul din noi, să conştientizăm că NOI PUTEM orice, numai să vrem, că SÎNTEM cei mai buni, că dacă ne lăsăm conduşi de nulităţi, nu sîntem mai buni decît ei, că AVEM ce spune, că trebuie să fim SEMPER FI ! Şi să nu uităm: SI VIS PACEM PARA BELUM!