SITUAȚIE COMPLICATĂ ÎN AFGHANISTAN

BMTF, 23 dec – Un militar american a fost ucis luni în timp ce se afla ”în acţiune” în Afghanistan, au anunţat forţele armate ale SUA, fără a face alte precizări privind identitatea acestuia.

Acest deces intervine în timp ce Washingtonul şi talibanii încearcă să ajungă la un acord asupra retragerii forţelor americane din Afghanistan, scrie Agerpres.  Preşedintele american Donald Trump a întrerupt la începutul lui septembrie acest dialog, după un atentat revendicat de insurgenţi la Kabul, soldat cu 12 morţi, printre care un soldat american.

Talibanii au revendicat luni atacul în care a fost ucis un militar american, afirmînd că insurgenţii au rănit de asemenea mai mulţi militari americani şi afghani.

Într-un comunicat transmis AFP pe mesageria WhatsApp, purtătorul de cuvînt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a afirmat că talibanii „au aruncat în aer un vehicul american în districtul Char Dara din Kunduz”, în noaptea de duminică spre luni.

Potrivit Agerpres, de la începutul lui 2019, în Afghanistan au murit 20 de militari americani, în incidente armate.

În prezent, în această ţară sînt desfăşuraţi în jur de 12.000 de soldaţi americani.

Cu o săptămînă în urmă, zece membri ai unei familii au fost ucişi după ce maşina lor a sărit în aer în timp ce se îndreptau spre o înmormîntare în estul Afghanistanului, au declarat oficiali locali citaţi de AFP. „Victimele sînt cinci bărbaţi, două femei şi trei copii din aceeaşi familie”, a precizat Talib Mangal, purtătorul de cuvînt al guvernatorului provinciei Khost, pentru AFP.

Purtătorul de cuvînt al poliţiei provinciei, Adil Haidar, a confirmat incidentul şi bilanţul, iar un reprezentant al Ministerului de Interne a arătat că bomba a fost plasată la marginea drumului de către talibani.

Situaţia din Afghanistan continuă să se deterioreze în timp ce Statele Unite şi talibanii discută despre o retragere a trupelor americane din Afghanistan în schimbul unor garanţii de securitate din partea insurgenţilor.

Weekendul trecut, presa americană a relevat că Washingtonul îşi va anunţa săptămîna aceasta intenţia de a retrage 4.000 de militari americani din Afghanistan, dintr-un total de aproximativ 13.000 câţi se află în prezent în această ţară.