ŞOIMII CARPAŢILOR MARCHEAZĂ CENTENARUL PE FRONT

BMTF, 23 sep – Din luna iunie, un număr de 468 militari bistriţeni din cadrul Batalionul 812 Infanterie „Bistriţa” se află într-o nouă misiune în Afghanistan, existînd posibilitatea ca numărul acestora să devină mai mare, în urma angajamentelor asumate de ţara noastră la Summit-ul NATO. Militarii bistriţeni se vor afla într-unul din cele mai fierbinţi puncte de pe glob şi vor marca două Centenare: 100 de ani de viaţă a României şi 100 de ani de la înfiinţarea Regimentului 81 Infanterie ai cărui bravi continuatori sînt!

Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, din care face parte B812 I Şoimii Carpaţilor, a preluat tradițiile de luptă ale Regimentului 81 Infanterie al Comandamentului General Teritorial Sibiu care a luat ființă la 29 ianuarie 1919, în garnizoana la Dej. Regimentul a avut un rol determinant în alungarea şi desfiintarea bolşevismului instalat în Ungaria, bolsevism ce rîvnea şi la teritoriul Transilvaniei. Efectivele lui, au participat la operaţiunile de forţare a Tisei şi asigurarea ofensivei armatei române, împotriva Ungariei.

Regimentul 81 Infanterie a fost înlocuit, în 1968, cu Regimentul 223 Mecanizat. Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” a fost înfiinţată în garnizoana Dej, la data de 1 martie 1995, prin reorganizarea Regimentului 223 Mecanizat şi a Divizionului 55 Artilerie ntiaeriană. Începînd cu data de 4 ianuarie 2001, comandamentul brigăzii s-a redislocat în garnizoana

Bistrița, fiind prima mare unitate terestră care a realizat interoperabilitatea operaţională cu structuri similare din state membre NATO.

Astăzi, militarii bistriţeni se află din nou în Afghanistan, acolo unde zi de zi au loc atentate sîngeroase şi confruntări cu insurgenţa.

Nouă copii au fost ucişi în explozia unei bombe în provincia afghană Faryab, în nordul ţării. Explozia a avut loc vineri seară, în districtul Sherin Tagab, a declarat Nadir Saeedi, membru al consiliului provincial, precizînd că alţi patru copii au fost răniţi.

Un alt membru al consiliului, Mohammad Arif, a indicat un bilanţ de opt morţi şi cinci răniţi.

Dispozitivul exploziv a fost instalat în apropierea unui punct de control pentru a viza forţele de securitate, au precizat cei doi oficiali.

Ei i-au indicat drept responsabili pentru explozie pe talibani, care nu au comentat deocamdată pe acest subiect.

Potrivit unui raport din februarie al Misiunii de Asistenţă a Naţiunilor Unite în Afghanistan (UNAMA), în 2017 a fost consemnat un bilanţ al victimelor civile de 10.453 persoane, dintre care 3.438 ucise şi 7.015 rănite.

Deşi cifra reprezintă o scădere de 9% faţă de 2016, raportul scoate în evidenţă numărul ridicat al victimelor provocate de atentate sinucigaşe şi de alte atacuri cu dispozitive explozive improvizate.