SUA „subestimează” talibanii afghani

BMTF, 19 sep – Un ziar din India a acuzat marți guvernul american că subestimă puterea și influența talibanilor afghani, în timp ce oficialii americani își continuă eforturile pentru a convinge grupul terorist să se angajeze în discuții de pace cu guvernul de la Kabul.

Times of India (TOI) a remarcat că există cel puțin 77 000 de jihadişti talibani care luptă cu 207.000 de forțe afghane de apărare și securitate, care includ unități militare și poliție, multe dintre ele avînd consilieri şi instructori români.

Ziarul indian susține că guvernul american „subestimează” forţa talibanilor, plasînd numărul luptătorilor între 25.000 și 60.000 și „supraestimează” forțele afghane, afirmînd că 314.000 de militari şi poliţişti ANDSF luptă împotriva jihadilor. TOI scrie că: „A fost decizia SUA de a-și încheia misiunea de luptă în Afghanistan, în 2014, pe baza unei estimări insuficiente atît a influenței pe care talibanii încă o exercită în țară cît și asupra provocărilor umanitare cu care se confruntă poporul afghan? Experții spun că talibanii dețin o influență mult mai mare decît cea recunoscută de guvernul american”.

Citînd guvernul S.U.A. și evaluările independente, Breitbart News a remarcat, în repetate rînduri, că numărul și puterea talibanilor au atins niveluri fără precedent în Afghanistan în comparație cu toate celelalte perioade de la începutul războiului afghan în octombrie 2001.

Potrivit ultimei evaluări efectuate de Inspectorul General al S.U.A. pentru Reconstrucția Afghanistanului (SIGAR), o agenție de supraveghere înfiinţată de Congres, talibanii controlează sau deţin o prezenţă considerabilă în aproximativ 44% din Afghanistan. Jurnalul Long War (LWJ), o componentă a Fundației pentru Apărarea Democrațiilor (FDD), consideră că situația este mult mai rea decît ceea ce recunosc agențiile guvernamentale americane.

TOI a menționat că LWJ consideră că grupul islamist controlează sau deţine o prezenţă considerabilă în 61% din țară. Indiferent de sursă, sau de modul în care defalcați cifrele, tema comună este că talibanii sînt cel mai proeminent grup din Afghanistan, iar influența și puterea lor au atins proporții istorice!

Talibanii sînt în mare măsură responsabili pentru zeci de mii de decese civile şi militare. Jihadul se află, de asemenea, în spatele majorității celor 2 269 de decese militare din S.U.A. și 20 400 de răniri.

În ciuda faptului că SUA alocă majoritatea fondurilor de reconstrucție pentru dezvoltarea forțelor afghane pentru a înfrînge talibanii, grupul terorist a continuat să se extindă în teritoriu. Puterea talibanilor a crescut, la fel şi culturile record și producția istorică de opiu și derivatul său de heroină, principalele surse financiare pentru grupul terorist.

În urma unui armistițiu fără precedent de trei zile dintre forțele afghane și talibanii din iunie, administrația președintelui Donald Trump și-a intensificat eforturile pentru a convinge aducerea grupului jihadist la masa negocierilor de pace. Administrația Trump a considerat „reconcilierea” dintre Kabul și talibanii afghani obiectivul principal al strategiei sale de a pune capăt războiului de 17 ani.

India, prezentă economic în Afghanistan în exploatarea resurselor de fier, a susţinut, din nou, ieri, că inamicul său regional, Pakistanul, continuă să ofere protecţie talibanilor. „Aceste sanctuare oferă, de ani de zile, siguranță pentru agendele întunecate ale rețelelor teroriste, contopite ideologic și operațional, cum ar fi talibanii, rețeaua Haqqani, Daesh, Al Qaeda”.

Deși SUA insistă că negocierile de pace trebuie să fie conduse de Afghanistan, americanii au început să participe la negocieri. În iulie, un înalt oficial al administrației Trump sa întîlnit cu reprezentanții talibanilor pentru a aduce pace Afghanistanului.

Mai multe discuții se așteaptă să aibă loc în zilele următoare.

În prezent, există aproximativ 14 000 de forțe americane și aproximativ 7 754 de soldați din aliații NATO și din țările partenere din afara NATO care servesc în Afghanistan. Între ei se află peste 700 de militari români, numărul acestora fiind suplimentat, de anul viitor, cu încă 200.