TALIBANII SÎNT GATA DE RĂZBOI

BMTF, 14 mai – O mașină capcană a explodat, în această dimineață, la Gardiz, capital provinciei afghan Paktia, au informat oficiali locali, fără a furniza alte detalii. Deocamdată, nici un grup insurgent nu și-a asumat operațiunea, însă aceasta survine la mai puțin de 48 de ore după ce președintele țării, Ashraf Ghani a ordonat marţi forţelor afghane să „reia operaţiunile împotriva inamicului”. De cîteva săptămâni, forţele afghane s-au mulţumit să se apere împotriva atacurilor talibanilor pentru a încuraja deschiderea negocierilor de pace.

Atacul din această dimineață din Provincia Paktia survine într-o zonă considerată fieful forțelor paramilitare finanțate de CIA și care sînt acuzate că au ucis civili în provinciile de est și de sud, în multe ocazii.

Ca răspuns la această declarație, talibanii au afirmat miercuri că sînt gata să lupte cu forţele afghane după ce preşedintele Ashraf Ghani a ordonat reluarea ofensivei împotriva insurgenţilor ca reacţie la cele două atacuri mortale de marţi, violenţe care au subminat procesul fragil de pace din Afghanistan, informează AFP, reluată de Agerpres.

„De acum înainte responsabilitatea pentru orice creştere a violenţei şi a ramificaţiilor acesteia va reveni complet administraţiei de la Kabul”, au răspuns insurgenţii într-o declaraţie în care afirmă că sînt „pe deplin pregătiţi” să riposteze.

Miercuri au apărut noi informaţii despre atacului sîngeros de marţi asupra spitalului Dasht-e-Barchi din Kabul în care au murit cel puţin 24 de persoane, inclusiv nou-născuţi, mame şi asistente medicale, cu cîteva ore înainte de decesul altor 32 de persoane într-un atentat sinucigaş în timpul unei înmormîntări din Nangarhar, o provincie din estul ţării.

Conform organizaţiei Medici fără frontiere (MFS), care sprijină maternitatea spitalului din vestul capitalei care a fost atacat, o femeie a născut în timpul atacului care a durat mai multe ore. „Profitînd de vulnerabilitatea totală a femeilor însărcinate, a mamelor tinere şi a nou-născuţilor îngrijiţi în spitalul Dasht-e-Barchi din Kabul, un număr necunoscut de persoane a atacat timp de cîteva ore maternitatea administrată de MSF cu dispozitive explozive şi focuri de armă”, se arată într-un comunicat al MSF.

„Pare aproape sigur că cel puţin una dintre îngrijitoarele noastre se numără printre victime, a căror identificare continuă”, a adăugat MSF.

„Talibanii nu pot pur şi simplu să respingă rolul jucat în violenţe, inclusiv în cele recente”, a declarat presei purtătorul de cuvînt al preşedintelui afghan, Sediq Sediqi.

Talibanii au negat responsabilitatea pentru atacurile de marţi, iar organizaţia Statul Islamic a revendicat doar atacul din Kabul.

Aceste ultime evenimente nu fac decît să repună în discuţie soarta unui proces de pace şi aşa incert.