ZECI DE MORŢI ÎN AFGHANISTAN

BMTF, 9 nov – Zeci de soldaţi şi civili afghani au fost ucişi sau răniţi în atacuri întreprinse de către talibani în provinciile afghane Takhar (nord) şi Ghazi (sud-est), scrie Agerpres.

Un număr între 14 şi 20 de soldaţi ai armatei afghane au fost ucişi după ce a fost atacată baza lor din districtul Khawjs Ghar din Takhar în noaptea de miercuri spre joi, au declarat doi membri ai consiliului provinciei, Mohammad Azam Afzali şi Sayed Salahuddin Burhani, precizând că între 10 şi 16 militari au fost de asemenea răniţi.

Potrivit lui Afzali, şapte soldaţi ai armatei au fost ucişi şi alţi şapte răniţi în apropiere de districtul Dasht-e Archi miercuri noaptea.

Între timp, atacul talibanilor în districtul Jaghori din Ghazni a continuat. Rămîn însă neclare relatările referitoare la victimele în rîndul forţelor poliţiei locale şi al civililor care au pus mîna pe arme.

Joi dimineaţa, talibanii au început să atace şi au reocupat două posturi de control pe care le-au pierdut anterior în cursul unor lovituri aeriene în zonele Hotqul şi Dawood, au afirmat doi membri ai consiliului provinciei, Khaliq Dad Akbari şi Mohammad Nawrooz. Luptele în zonă continuă.

Potrivit unui localnic din Jaghori, Asad Arman, comandouri ale armatei au ajuns cu elicopterul joi dimineaţa, determinîndu-i pe militanţi să se retragă.

Jaghori, un district unde şiiţii Hazara sînt predominanţi, este unul dintre cele sigure din provincie, care a devenit ţinta atacurilor talibanilor ca urmare a unui asalt al militanţilor împotriva provinciei vecine Uruzgan.

În ultimele luni, militanţii talibani şi-au intensificat atacurile împotriva forţelor afghane de securitate şi a instituţiilor guvernamentale, lăsînd trupele răsfirate pe cuprinsul ţării, în ciuda apelurilor la negocieri de pace şi chiar a prezenţei unei delegaţii la Conferinţa de la Moscova.

De altfel, cel puţin 500.000 de persoane au murit în Iraq, Afghanistan şi Pakistan de la declanşarea de către SUA a războiului împotriva terorismului după atentatele de la 11 septembrie 2001, arată un raport al Institutului Watson pentru relaţii internaţionale al Universităţii Brown (statul american Rhode Island), transmite AFP.

Raportul indică un bilanţ de 480.000-507.000 morţi, dar atrage atenţia că numărul real al victimelor ar putea fi mai ridicat.

Iraqul furnizează cel mai mare număr de civili ucişi (între 182.272 şi 204.575), urmat de Afghanistan (38.480) şi de Pakistan (23.372).

Aproape 7.000 de militari americani şi-au pierdut viaţa în Iraq şi în Afghanistan.