ZIARIST RUS ASASINAT LA KIEV

BMTF, 30 mai – Ziaristul rus Arkadi Babcenko a fost împuşcat marţi la Kiev şi a murit în ambulanţă, a anunţat poliţia ukraineană. Era unul dintre cei mai vocali critici ai intervenției militare ruse în estul Ukrainei.

Potrivit agenţiei Reuters, o femeie a sunat la salvare şi a anunţat că şi-a găsit soţul acasă într-o baltă de sînge. Poliţia suspectează o crimă motivată de activitatea profesională a celui ucis.

Babcenko, corespondent de război binecunoscut în Rusia, se refugiase în Ukraina de teamă că ar putea fi asasinat. Reuters reaminteşte că jurnalistul în vîrstă de 41 de ani era un fost luptător în războiul din Cecenia care criticase bombardamentele ruse asupra oraşului syrian Alep şi considera că Rusia se face vinovată de agresiune împotriva Ukrainei. Avocat de profesie, Babcenko era veteran al războiului din Cecenia. Aici şi-a început cariera de jurnalist, el publicînd o carte despre experienţa trăită în timpul acelui conflict. A fost corespondent de război în Osetia de Sud în august 2008 și a criticat vehement invaziile rusești din Georgia și Ukraina. Babcenko era moderator la postul tătarilor din Crimeea ATR, interzis în peninsula anexată de Rusia.

Babcenko a părăsit Rusia pentru Cehia în februarie 2017, simţindu-se ameninţat. Ulterior, acesta s-a stabilit în Ukraina

„Prima şi cea mai probabilă versiune este activitatea sa profesională”, a declarat despre anchetă Andrei Krîşenko, şeful poliţiei din Kiev. Într-o conferinţă de presă televizată, poliţia a prezentat şi portretul-robot al unui suspect – un bărbat în vîrstă de 40-45 de ani, cu barbă căruntă, purtînd o şapcă.

Acum doi ani, tot la Kiev, a fost ucis de explozia unui autoturism un jurnalist din Belarus, Pavel Şeremet, de asemenea cunoscut pentru criticile la adresa propriei ţări, menţionează Reuters. Marţi, ministerul rus de externe a declarat că ziariştii sînt ucişi în Ukraina fără ca vinovaţii să fie pedepsiţi.

Numele lui Babcenko se alătură unei lungi liste de opozanți ai lui Putin asasinați de cînd acesta a venit la putere în Rusia. Pe lisă se mai află politicianul de opoziție Boris Nemţov, jurnalista Anna Politkovskaia, fostul spion Aleksandr Litvinenko, jurnalistul Mihail Beketov, jurnalista Anastasia Baburova, activista Natalia Estemirova și actorul Alexei Devotcenko.

La Moscova, Comitetul de investigație a respins acuzațiile privind pretinsa implicare a Rusiei și a anunțat începerea propriei anchete, spunând că nu are de gînd să tolereze crimele grave împotriva cetățenilor ruși. Șeful Comitetului pentru drepturile omului de le lîngă președintele Rusiei, Mihail Fedotov, a calificat asasinatul drept „o provocare”.