2019 – SPERANŢE MODERATE

Dacă în februarie 2018, la ultima mea vizită în TO Afghanistan, conducerea Misiunii NATO „Resolute Support” era optimistă în ceea ce priveşte cursul acţiunilor militare desfăşurate de forţele de securitate afghane, sprijinite, asistate şi consiliate de forţele internaţionale, inclusiv româneşti, în prezent se constată că lupta împotriva insurgenţei a intrat într-un nou impas.

Situaţia devine din ce în ce mai critică: insurgenţii nu sînt în măsură să preia controlul în oraşe sau localităţi mari, dar nici forţele de securitate afghane, cu tot sprijinul din partea forţelor internaţionale, nu reuşesc să pună capăt acţiunilor acestora.

Mai mult, guvernul de la Kabul şi preşedintele se confruntă cu o intensă contestare publică pentru incapacitatea lor de a combate corupţia, de a oferi securitate, de a atenua tensiunile etnice în creştere şi de a dezvolta economia.

După cum arată situaţia de fapt, speranţele pentru ca în anul 2019 să se producă o schimbare majoră, în bine, a situaţiei din Afghanistan, rămîn reduse!