48 de morţi şi 67 de răniţi la Kabul. Crucea Roşie, fără protecţie în Afghanistan

BMTF, 16 aug – Patruzeci și opt de oameni au fost uciși și alţi 67 au fost răniți, majoritatea tineri, într-un atac sinucigaş cu bombă, la un centru de învățămînt privat şiit din Kabul, miercuri, au declarat oficialii din domeniul sănătății.

Atentatul a avut loc puţin după ora 16, la limita Districtului 18 de Poliţie.

Atacatorul a pătruns ieri după-amiaza în centrul de instruire privat Mahdavi Mawoudi din localitatea aparţinătoare Dash-i-Barchi, din Kabul, și a detonat centura de bombe, în timpul cursurilor.

Atacul a vizat copiii care luau parte la cursuri de pregătire suplimentară în vederea examenelor de admitere la universități.

Purtătorul de cuvînt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a negat implicarea grupului în atac.

Atentatul survine în contextul în care forţele afghane tocmai au respins un atac taliban asupra oraşului strategic Ghazni, situat la două ore de capitala Kabul, după şase zile de lupte intense. În mai puţin de 24 de ore, talibanii au invadat şi au preluat rapid controlul asupra celei mai mari părţi din oraş.

Operaţiunea, lansată joi seara, a provocat numeroase victime. Între 110 şi 150 de civili au fost ucişi său răniţi în timpul asaltului talibanilor asupra capitalei provinciei Ghazni din sud-estul Afghanistanului, a informat Biroul ONU pentru Coordonarea Problemelor Umanitare (OCHA). Potrivit raportului OCHA, un număr mare de civili s-a refugiat în provincia vecină Wardak.

Ministrul afghan al apărării, Tariq Shah Bahrami, a declarat că cel puţin 100 de membri ai forţelor de securitate afghane şi în jur de 200 de combatanţi talibani au fost ucişi în lupte începînd de vineri.

Oraşul Ghazni a fost scena unei lupte intense şi toate comunicaţiile au fost întrerupte după atacul talibanilor. Aceasta este cea mai mare ofensivă a talibanilor de la încetarea focului timp de trei zile, în iunie, şi care a relansat speranţe de pace în ultimii 17 ani de război în Afghanistan.

Totodată, talibanii au anunţat miercuri că îşi retrag garanţia de securitate pentru Crucea Roşie în Afghanistan, după ce au acuzat organizaţia că a neglijat prizonieri aflaţi în greva foamei la închisoarea Pul-e Charkhi din Kabul, relatează Reuters.

Potrivit talibanilor, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (ICRC) nu a făcut presiuni asupra oficialilor închisorii de a asigura îngrijiri medicale adecvate pentru cei aflaţi în greva foamei.
„Prin urmare, emiratul islamic nu garantează protecţia vieţilor şi a proprietăţilor lor pînă nu ajung la un acord cu emiratul pentru a-şi corecta acţiunile”, se precizează într-un comunicat.

Purtătoarea de cuvînt a ICRC Sanela Bajrambasic a declarat că reprezentanţii Crucii Roşii au vizitat luni închisoarea Pul-e Charkhi pentru a monitoriza serviciile medicale asigurate deţinuţilor în greva foamei şi a le furniza soluţiile intravenoase necesare.

Ca organizaţie neutră, ea a spus că Crucea Roşie nu a adoptat nici o poziţie asupra motivelor sau scopurilor grevei foamei şi nu a încercat să-i convingă pe deţinuţi să renunţe la protest şi nici autorităţile să le accepte revendicările.

Ea a mai precizat că Crucea Roşia a încercat să construiască relaţii cu toate părţile implicate în conflictul din Afghanistan, unde a lucrat peste 30 de ani.

Ea a spus că organizaţia pe care o reprezintă va discuta direct cu talibanii şi nu va comenta public situaţia.

Crucea Roşie a anunţat anul trecut că îşi reduce operaţiunile în Afghanistan după ce mai multe persoane din personalul său au fost ucise în atacuri, notează Reuters.