Atac asupra unui centru de antrenament al serviciilor de informaţii la Kabul

BMTF, 17 aug – Atacul de ieri asupra unui centru de antrenament al serviciilor de informaţii din Qambar Square din Kabul lansat de doi atacatori şi revendicat de organizaţia Statul Islamic s-a încheiat cu uciderea atacatorilor, fără nici o altă victimă, după ce în ajun SI a comis un atentat sinucigaş ucigînd zeci de viitori studenţi în capitala afghană.

Cei doi bărbaţi înarmaţi s-au urcat într-un imobil aflat în construcţie, de unde au vizat o tabără de instruire a NDS (Direcţia de Securitate Naţională, Serviciul Afghanistan de Informaţii). Apoi au schimbat focuri de armă timp de mai multe ore cu forţele de securitate care au venit pentru a-i îndepărta, au povestit cîţiva oficiali.

Imaginile filmate de televiziunea privată Tolonews au arătat vehicule militare care patrulau în zonă, survolată de un elicopter.

Atacul, revendicat de SI prin intermediul canalului său de propagandă Amaq, intervine după o săptămînă deja sîngeroasă pentru Afghanistan. El a fost comis la mai puţin de 24 de ore de la un atentat sinucigaş soldat cu cel puţin 48 de morţi asupra unei şcoli dintr-un cartier şiit din Kabul, deja revendicat de aceeaşi grupare. Victimele – elevi de liceu, majoritatea cu vîrste cuprinse între 16 şi 18 ani, potrivit lui Unicef, care îşi pregăteau examenele de admitere pentru învăţămîntul superior.

Insurgenţii s-au aflat sub presiune timp de cîteva luni pentru a accepta să deschidă negocieri de pace cu guvernul afghan. În iunie, talibanii au respectat o încetare a focului de trei zile cu ocazia sfîrşitului Ramadanului, reînviind speranţele de pace după aproximativ 40 ani de război.

Joia trecută ei au lansat însă un atac asupra oraşului Ghazni, unde, conform ONU, 150 de civili au fost ucişi în lupte care au durat mai multe zile.

Potrivit ONU, conflictul a ucis aproape 1.700 de civili în primele şase luni ale acestui an, un record în ultimii şase ani. Jumătate din aceste victime au murit în atentate, atribuite în mare parte grupării Statul Islamic.