AFGHANISTANUL INTRĂ ÎN ZODIA ALEGERILOR

BMTF, 1 aug – Afghanistanul va organiza alegeri prezidenţiale – pentru a patra oară de la căderea regimului talibanilor în 2001 – pe 20 aprilie 2019, a anunţat miercuri un oficial al comisiei electorale a ţării, informează Agerpres.

Anunţul survine în timp ce ţara se pregăteşte pentru apropiatele alegeri parlamentare şi de district, programate pentru data de 20 octombrie 2018, după ce au fost amînate de mai multe ori în ultimii ani.

Afghanii, sătui de cei 40 de ani de război, şi-au exprimat preocuparea în legătură cu faptul dacă forţele afghane vor fi pregătite să asigure securitatea alegerilor, în condiţiile în care insurgenţii talibani şi militanţii grupării Statul Islamic şi-au intensificat atacurile înainte de scrutin.

Ashraf Ghani a dat asigurări naţiunii că alegerile vor avea loc la termen, deoarece mandatul său expiră pe 22 mai 2019.

În ultimele luni, Afghanistanul s-a confruntat cu o serie de atacuri teroriste întreprinse de către gruparea Statul Islamic şi talibani, care se opun alegerilor. Trei candidaţi la alegerile parlamentare şi-au pierdut viaţa în atacuri separate întreprinse de către insurgenţi.

Pe 20 octombrie 2018, afghanii sînt chemaţi la urne pentru a-i alege pe cei 249 de membri ai camerei inferioare a parlamentului, pentru un mandat de cinci ani, şi pentru a vota de asemenea consiliile de district.