UPDATE: ATAC KAMIKAZE LA JALALABAD

BMTF, 31 iulie – Cel puţin 15 persoane au fost ucise şi 15 rănite, marţi, în oraşul Jalalabad din estul Afghanistanului, unde indivizi înarmaţi au atacat o clădire guvernamentală, Departamentul pentru Refugiaţi, după ce un kamikaze şi-a detonat o încărcătură explozivă la intrarea în această clădire.

Cei doi atacatori au fost ucişi după o luptă armată ce a durat şase ore şi care a distrus mare parte din respectiva clădire. Atacul nu a fost revendicat, dar talibanii au negat orice implicare.

Un atacator sinucigaş şi un grup de militanți a atacat, în urmă cu puţin timp, Departamentul pentru Refugiați din provincia estică Nangarhar, Afghanistan, a declarat un oficial. Cel puţin 11 persoane au fost rănite.

Două explozii de tip spate-în-spate au zdruncinat Jalalabadul, capitala provinciei, în timp ce campusul a fost atacat de bărbaţi înarmaţi, cu armament de infanterie şi aruncătoare de grenade.

Mai mulți angajați au fost evacuați. Unul dintre cei trei agresori s-a aruncat în aer la poarta Departamentului, iar alți doi au intrat în clădire. Explozia a fost urmată de focuri de armă.

Atacul militar coordonat este încă în desfășurare.

În acest an între lunile ianuarie şi iulie cel puţin nouă atacuri atribuite grupării Statul Islamic au fost comise în regiunea Jalalabad, soldate în total cu peste 100 de morţi.

Atacul ilustrează situaţia precară de securitate în această ţară după 17 ani de război, organizaţia Statul Islamic revendicînd tot mai multe atacuri asupra unor ţinte civile, în timp ce sporesc presiunile pentru negocieri de pace între guvernul de la Kabul şi talibani.

Atacul din Jalalabad survine pe fondul recentelor succese ale ANA în faţa insurgenţilor.

Militanţii talibani au pierdut controlul a trei districte afghane, pentru prima dată din 2016, a indicat Inspectorul general special american pentru reconstrucţie în Afghanistan (SIGAR) într-un raport dat publicităţii marţi.

Talibanii controlau la jumătatea lunii mai 56 din cele peste 400 de districte afghane, faţă de 59 în ianuarie, potrivit organismului de supraveghere înfiinţat de către Congresul SUA.

La jumătatea lunii mai, guvernul afghan controla 56,3 % din toate districtele, înregistrîndu-se o scădere uşoară faţă de 57 % în mai 2017, potrivit raportului SIGAR.

În provincia Uruzgan, talibanii controlează sau îşi menţin influenţa asupra a şase districte şi 53 % din populaţia lor. În Kunduz, militanţii deţin controlul a cinci din cele şapte districte ale provinciei şi asupra a 62 % din populaţie. Persistă însă controlul puternic al talibanilor în provincia Helmand, unde nouă din cele 14 districte şi 65 % din locuitori se află sub dominaţia lor.

Raportul SIGAR subliniază de asemenea numărul mare de victime în rîndul armatei afghane. Forţele guvernamentale au pierdut circa 8.500 de militari în perioada aprilie 2017 – jumătatea lunii mai 2018, respectiv 23 de persoane în medie pe zi.