ŞOIMII CARPAŢILOR ÎN AFGHANISTAN

BMTF, 30 iul – Primii militari din cadrul Batalionului 812 Şoimii Carpaţilor Protecţia Forţei au sosit în Baza Kandahar. Ei îi vor înlocui, într-o misiune de şase lunii, pe vînătorii de munte din cadrul Batalionului 30 Protecţia Forţei Vulturii Carpaţilor.

Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, s-a întîlnit vineri, 27 iulie, în municipiul Bistrița, cu militarii Batalionului 812 Protecţia Forţei „Șoimii Carpaţilor”, cu ocazia transferului de autoritate a forțelor batalionului către Comandamentul Forțelor Întrunite, înainte de plecarea într-o nouă misiune în teatrul de operații din Afghanistan.

Ministrul apărării naționale s-a informat cu privire la ultimele evoluții ale stării de securitate în zona de desfășurare a misiunii, asigurarea cu materialele și mijloacele de protecție individuală și a discutat cu militarii despre modul de organizare a preluării misiunii de la Batalionul 30 Protecția Forței, care își încheie misiunea.

„Am încredere deplină în capacitatea dumneavoastră de a vă pune în valoare cunoştinţele, de a interacţiona şi coopera atât cu militarii Alianţei, cât şi cu cei afgani, pentru a vă îndeplini cu succes misiunea încredinţată. Am fost cu adevărat impresionat să aflu că 97% din efectivele cu care pleacă Batalionul 812 Manevră în misiune în Afghanistan sînt încadrate cu militari ai batalionului și ai Brigăzii 81 Mecanizată din care faceți parte. Asta spune multe despre forța și coeziunea echipei dumneavoastră”, le-a spus ministrul Mihai Fifor militarilor bistrițeni.

„Vă asigur că nu există prioritate mai mare pentru comandanții dumneavoastră și pentru echipa de conducere a ministerului ca aceea ca fiecare dintre cei care îşi iau astăzi rămas bun înainte de dislocarea în teatrul de operaţii să se întoarcă sănătoşi în ţară la cei dragi. Vă rog să transmiteți familiilor dumneavoastră mulțumirile noastre pentru înţelegerea şi pentru suportul moral acordat în perioada de pregătire a misiunii. Îi puteți încredința că vor avea tot sprijinul meu şi al echipei de conducere a ministerului pe timpul cât dumneavoastră vă veţi afla în teatrul de operaţii. Vă doresc mult succes, dragi militari, şi să vă întoarceţi cu bine acasă!”, a mai spus ministrul apărării naționale.

Batalionul 812 Protecţia Forţei „Șoimii Carpaţilor” va executa, în perioada august 2018 – februarie 2019, misiuni specifice de asigurare a protecţiei forţei din Baza Militară Kandahar, precum și misiuni de instruire, consiliere şi asistenţă a Forţelor Naţionale Afghane.

Unitatea, înființată în urmă cu 23 de ani, a demonstrat că poate îndeplini misiuni dintre cele mai complexe în țară și în teatrele de operații din Angola (în anul 1997), Iraq (în perioada 2004-2005) și Afghanistan (între anii 2002-2003, 2006-2007 și 2010 – 2011).

Primii militari bistriţeni au sosit în Afghanistan pe fondul recrudescenţei atacurilor din partea grupărilor înarmate. Un atac împotriva unei şcoli de moaşe la Jalalabad, în estul Afghanistanului, s-a încheiat sîmbătă după şapte ore de confruntări şi uciderea a doi dintre atacatori, informează AFP.

Cele 67 de studente şi profesoare ale centrului au fost eliberate tefere, dar două persoane au fost ucise – un paznic şi un şofer – şi alte cinci rănite, a precizat purtătorul de cuvânt al poliţiei din Nangarhar, Ghulam Sanyee Stanikzai.

Atacul nu a fost revendicat, dar un purtător de cuvînt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a asigurat AFP că „atacul de la Jalalabad nu are nici o legătură cu ei”, lăsînd să se presupună că el ar fi fost comis de către extremiştii grupării Statul Islamic.

Purtătorul de cuvînt al guvernatorului provinciei, Attaullah Khogyani, a confirmat încheierea operaţiunii, indicînd că trei membri ai forţelor armate figurează printre răniţi.

El indicase anterior că „57 de persoane”, adică majoritatea celor prezente în clădire, se aflau acum în siguranţă, dar că „10 persoane lipsesc la apel”, în legătură cu acestea autorităţile neavînd informaţii.

Stanikazai, în schimb, nu a evocat nimic de acest gen, afirmînd că dintre „cei 67 de ostatici, unii reuşiseră să scape pe uşă, iar alţii au sărit pe geam”, în timp ce „alţi ostatici au fost eliberaţi de poliţie”.

Această şcoală este situată în centrul oraşului Jalalabad, în mijlocul unui cartier în care se află numeroase clădiri administrative.

Formarea moaşelor este o necesitate absolută în Afghanistan: UNICEF estimează că doar 45% dintre femeile afghane beneficiază de asistenţă medicală în timpul naşterii. Majoritatea nasc singure, adeseori la distanţă de cîteva ore de primul dispensar sau de centrul spitalicesc.