FOS ROMÂNEŞTI ŞI NATO

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Mircea Dușa, șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, şi viceamiralul Colin Kilrain, comandantul Comandamentului NATO pentru operații speciale, au avut o întîlnire joi, 26 iulie, la sediul Ministerului Apărării Naționale, transmite Biroul de Presă al MapN, într-un comunicat primit la redacţie.

În cadrul întîlnirii, cele două delegaţii au abordat tematici referitoare la situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, cu accent pe iniţiativele derulate la nivel aliat ca parte a măsurilor de întărire a posturii de apărare și descurajare, precum şi discuţii referitoare la înfiinţarea unei Componente Terestre de Comandă de nivel corp de armată pe teritoriul României, subiecte care s-au aflat pe agenda Summit-ului NATO de la Bruxelles.

Mircea Duşa a apreciat în mod deosebit atît contribuţia Statelor Unite ale Americii, prin Parteneriatul Strategic, cît și a Comandamentului NATO pentru operaţii speciale, la dezvoltarea Forţelor pentru operaţii speciale române, concretizate prin operaţionalizarea Comandamentului Forţelor pentru operaţii speciale, respectiv inaugurarea, la data de 1 iunie 2018, a Şcolii de Aplicaţie a Forţelor pentru Operaţii Speciale în România.

Ambele părţi au apreciat importanța Forţelor pentru operaţii speciale în actualul context de securitate şi contribuția acestora la efortul aliat pentru asigurarea securității și stabilității, precum şi excelentele relaţii de cooperare existente între Forţele pentru operaţii speciale române şi structurile similare din SUA, respectiv Comandamentul NATO pentru operaţii speciale, în special în zonele de conflict.

Întîlnirea a avut loc în marja vizitei Comandantului Comandamentului NATO pentru operații speciale în România, prilejuite de absolvirea primei promoții a „Cursului întrunit de calificare operator forțe pentru operații speciale” a Școlii de Aplicație a Forțelor pentru Operații Speciale (S.A.F.O.S.), de la Târgu Mureş. Şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, şi viceamiralul Colin Kilrain, comandantul Comandamentului NATO pentru operații speciale, au participat miercuri, 25 iulie 2018, la ceremonia de absolvire a „Cursului întrunit de calificare operator forțe pentru operații speciale” de către prima promoție a Școlii de Aplicație a Forțelor pentru Operații Speciale (S.A.F.O.S.), de la Târgu Mureş.

Ceremonia s-a desfășurat în interiorul Cetății Medievale din municipiul Târgu Mureș, pe platoul din proximitatea Bastionului Dogarilor.

Prima promoție numără 55 de absolvenți – dintr-un număr de 180 cursanți-aspiranți la statutul de operator forțe pentru operații speciale – iar durata instruirii a fost de 10 luni.

Implementarea proiectului „Școala de Aplicație a Forțelor pentru Operații Speciale” a demarat în toamna anului 2017 din necesitatea de a oferi posibilitatea forțelor speciale române de a școlariza militari proprii, în conformitate cu cerințele NATO. Astfel, forțele pentru operații speciale vor putea adapta permanent procesul de educație și de instruire la amenințările naționale, regionale și globale. Efectiv, „Școala de Aplicație a Forțelor pentru Operații Speciale” a fost înfiinţată la 1 iunie 2018, ca parte componentă a Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale.