ATACURI ÎMPOTRIVA JURNALIŞTILOR

BMTF, 29 iun – Cursurile de siguranţă pentru jurnalişti nu mai sînt opţionale, iar managerii şi redactorii şefi care nu înţeleg acest lucru manifestă o neglijenţă criminală la adresa propriilor angajaţi!

Atacul armat care a făcut joi cinci morţi la sediul unui jurnal din Annapolis, în Maryland (estul Statelor Unite), este un „atac ţintit”, a declarat Bill Krampf, un responsabil al poliţiei locale, citat de AFP.

Capital Gazette, un cotidian local, primise ameninţări pe reţele sociale, a declarat presei poliţistul.

Atacul armat care a avut loc joi la sediul jurnalului Capital Gazette din Annapolis, capitala statului american Maryland, a făcut cinci morţi şi mai mulţi răniţi grav, a anunţat poliţia locală, citată de AFP.

Atacul survine la trei zile după ce o furgonetă s-a izbit de faţada din sticlă a clădirii care găzduieşte sediul cotidianului olandez De Telegraaf, situată la periferia metropolei Amsterdam, poliţia apreciind că este vorba despre un act intenţionat, transmite Reuters. Nici o persoană nu a fost rănită, clădirea fiind aproape goală în momentul producerii incidentului. Poliţia olandeză a declarat că şoferul vehiculului a fugit de la locul incidentului cu ajutorul unei alte maşini, condusă probabil de un complice.

În cursul săptămînii trecute, în aceeaşi zonă din Amsterdam a fost utilizat un lansator de rachete în direcţia unei clădiri unde se află sediul mai multor reviste.

De Telegraaf este cel mai mare cotidian din Olanda, fiind specializat în informaţii despre infracţionalitate şi sport. Redactorul-şef al publicaţiei, Paul Jansen, a afirmat că motivele acestui act sînt neclare deocamdată. ”Din păcate, jurnalismul este încă o dată ţinta atacurilor. Acest lucru ne îngrijorează, dar noi nu ne vom lăsa intimidaţi”, a spus Jansen.

Libertatea presei a fost în declin în ultimii zece ani. Un declin care se explică prin faptului că s-au înmulțit atacurile la adresa jurnaliștilor în țările cu regim autoritar, dar și în democrații „clasice”. Libertatea presei este sub asediu iar atacurile asupra jurnaliştilor continuă, demonstrînd încă o dată că JURNALIŞTII nu mai sînt doar simpli observatori, ei devenind PARTE în problemă!