ATACURILE TALIBANE S-AU INTENSIFICAT

Ministerele Apărării Naţionale şi de Externe au lansat Campania „România – 15 ani în NATO, 70 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice”. Va fi relansată şi campania de informare publică „WeAreNATO”. Apartenența la NATO, alături de Parteneriatul Strategic cu SUA și de apartenența la UE reprezintă fundamentele politicii externe ale României, reflectate ca atare în cadrul Strategiei Naționale de Apărare a Țării pentru 2015-2019. Alianța Nord-Atlantică este garantul principal al securității României, relația trans-atlantică reprezentînd liantul strategic care conferă coerență și consistență acțiunilor NATO.

BMTF, 31 oct – Numărul atacurilor lansate de talibani împotriva forţelor afghane şi a celor aliate a crescut în ultiimele luni.  Astfel, în perioada iunie-septembrie 2019 numărul acestor atacuri a sporit cu 5% faţă de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut. Potrivit SIGAR, 17 militari americani au fost ucişi şi 124 răniţi în lupte în perioada ianuarie-septembrie 2019 în Afghanistan, cel mai mare număr din ultimii cinci ani.

De asemenea, a crescut numărul muniţiilor lansate asupra teritoriului afghan în primele nouă luni din 2019, cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, septembrie depăşind din acest punct de vedere orice altă lună începînd din 2010, indică un raport publicat joi de o agenţie guvernamentală a SUA, scrie Agerpres.

În total, 5.431 de bombe, proiectile şi alte muniţii au fost lansate în timpul misiunilor aeriene ale forţelor SUA şi ale coaliţiei internaţionale perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2019, potrivit raportului elaborat de Inspectorul general special pentru reconstrucţia Afghanistanului (SIGAR).

Conform datelor puse la dispoziţie de forţele aeriene americane, numărul bombardamentelor din Afghanistan a înregistrat o ascensiune importantă, de la 4.361 de bombe lansate în 2017 la 7.361 în 2018.