UN RAPORT, AVERTISMENTE LA KABUL ŞI ATACURI LA KANDAHAR

BMTF, 22 mai – Talibanii afghani au cerut luni populaţiei capitalei Kabul să stea departe de „siturile militare” pe care le-ar putea ataca, pentru „a evita victimele civile”.

„Mujahedinii sînt atenţi să reducă numărul de victime civile în diferite regiuni ale ţării. Dar singurul loc încă afectat este oraşul Kabul”, au scris insurgenţii pe site-ul lor, notează France Presse, preluat de Agerpres.

“Motivul este că principalele centre militare şi de informaţii ale invadatorilor sînt situate la Kabul”, justifică ei, acuzînd „forţele speciale, NDS (informaţiile afghane) şi alte servicii militare” că se folosesc de civili ca „scuturi umane”.

Talibanii anunţă de asemenea noi atacuri în cadrul ofensivei lor de primăvară, declarînd că nu vor „ca un singur civil nevinovat să fie ucis”.

Potrivit misiunii ONU în Afghanistan (UNAMA), care număra victimele civile din 2009, capitala a devenit din 2017 cel mai periculos loc din ţară pentru civili din cauza înmulţirii atentatelor revendicate de talibani sau de gruparea Stat Islamic.

În primul trimestru 2018, atacurile împotriva populaţiei au făcut de două ori mai multe victime decît în primul trimestru 2017, nota misiunea ONU în aprilie, cu 763 de civili ucişi şi 1.495 răniţi între ianuarie şi martie, dintre care 39% în atentate – faţă de 30% în luptele la sol.

La sfîrşitul lunii ianuarie, talibanii au revendicat un atentat cu ambulanţă capcană comis în plină zi în inima Kabulului, care a făcut cel puţin 105 morţi şi peste 200 de răniţi, majoritatea civili.

Insurgenţii au susţinut atunci că numai poliţişti au fost ucişi şi au acuzat presa de minciună.

Pentru analistul Nik Mohammad, acest mesaj se referă „la propagandă: dacă luptaţi în oraş, ştiţi că veţi ucide, că nu există niciun mod de a evita” victimele.

„Kabulul este suprapopulat, instalaţiile militare sînt situate în centru, în mijlocul caselor: guvernul ar trebui să le transfere la periferie”, estimează el.

Dar, pe lîngă sediile Ministerelor Apărării şi de Interne, NDS, poliţiei, operaţiunii NATO Resolute Support şi ale multor comisariate, Kabulul este punctat de nenumărate baraje care sînt de asemenea ţinte potenţiale, foarte greu de evitat pentru localnici.

Şi provincia sudică Kandahar, unde acţionează o importantă forţă militară românească, în cadrul Misiunii NATO, Resolute Support, este zilnic supusă asalturilor talibane. Cel puţin cinci EOD-işti afghani au fost ucişi şi unul răpit, ieri, de către atacatori necunoscuţi, a confirmat șeful poliției provinciale, generalul Abdul Raziq.

Incidentul a avut loc în zona Malang Kariz din cartierul Maiwand, în timp ce EOD-iştii eliminau un IED. Atacatorii, îmbrăcaţi în uniforme militare, au deschis focul asupra grupului.

EOD-iştii lucrau la curățarea unui perimetru care va face parte din proiectul conductei Turkmenistan-Afganistan-Pakistan-India (TAPI). Raziq a susținut că talibanii se află în spatele atacului, dar aceştia nu au comentat încă și nu şi-au asumat responsabilitatea acţiunii.

Proiectul conductei TAPI a fost convenit de liderii a patru țări cu cîțiva ani în urmă. Lucrările asupra secțiunii Turkmenistan a proiectului au fost finalizate la începutul acestui an.

Conducta de 1.814 km va trece prin Afghanistan (provinciile Herat, Farah, Nimroz, Helmand și Kandahar), Pakistan și India. Cel puțin 816 km de conductă va trece prin teritoriul Afghanistanului.

Declaraţiile optimiste despre ameliorarea securităţii în Afghanistan nu corespund realităţii din teren, potrivit unui raport al unor inspectori ai Pentagonului publicat luni, potrivit căruia există ”puţine semne de progres” în această ţară după 17 ani de război.

În timp ce Pentagonul reafirmă zi de zi că securitatea se îmbunătăţeşte în Afghanistan, atentatele comise de talibani fac în continuare victime civile, precizează raportul Inspectoratului general al Ministerului Apărării american cu privire la operaţiunile armatei americane în această ţară între 1 ianuarie şi 21 martie a.c..

”În respectivul trimestru, responsabilii americani au afirmat că talibanii nu şi-au atins obiectivele şi că evenimentele au evoluat în avantajul armatei” afghane, menţionează raportul. ”Cu toate acestea, cifrele disponibile arată puţine progrese”, conform textului.

Comandantul forţelor americane şi NATO în Afghanistan, generalul John Nicholson, aprecia în luna noiembrie că armata afghană a ”sărit peste un hop” şi a prezis că va controla 65% din populaţie şi 80% din teritoriu în doi ani.

Or, potrivit inspectorului general, s-au înregistrat ”puţine schimbări pozitive” în primul trimestru, doar 65% dintre afghani trăind în zone controlate de guvern sau armată, faţă de 64% în trimestrul precedent.

În acelaşi timp, efectivele serviciilor de securitate afghane au scăzut de la 331.708 la 313.728, o cifră inferioară cu 11% efectivelor dorite (352.000).

Şi potrivit cifrelor misiunii ONU în Afghanistan (UNAMA), numărul victimelor civile în cursul primelor trei luni ale anului 2018 este asemănător cu cel din perioade similare din 2016 şi 2017, se arată în raport.