CRONICA UNEI ZILE DE 11 NOIEMBRIE

BMTF, 11 nov – Cel puțin patru membri ai forțelor de securitate afghan au fost uciși în două atacuri separate în Kabul în ultimele 12 ore. Unul dintre incidente a avut loc marți seara, în zona Qala-e-Wazir, din Kabul, potrivit poliției locale.

Doi membri ai forțelor de poliție au fost uciși și încă unul a fost rănit într-o explozie de IED, miercuri dimineață, a declarat poliția din Kabul într-un comunicat. Incidentul s-a petrecut în jurul orei 06:30 în zona Lab-e-Jar din PD11 din Kabul.

Nici un grup nu și-a asumat responsabilitatea pentru atac.

Între timp, poliția din Kabul a mai informat că doi membri ai armatei afghane au fost uciși, marți seara, într-un atac de către oameni armați necunoscuți în zona Qala-e-Wazir din Kabul.

Violența a rămas la cote înalte în țară, în ciuda compromisurilor și eforturilor de pace ale guvernului și ale aliaților săi internaționali.

Pe de altă parte, doi militari afghani și-au pierdut viața, în urma prăbușirii unui elicopter military. Accidentul elicopterului MI-17 al armatei afghane s-a prăbușit din  cauza unor „probleme tehnice” în districtul Hisarak din estul provinciei Nangarhar, marți seara, omorînd două persoane, inclusiv un polițist, și rănind încă două, a declarat Ministerul Apărării (MD) într-un comunicat.

Incidentul s-a petrecut în jurul orei 12:00, ora locală, cînd elicopterul decola din Hisarak, se spune în declarație.

MoD nu a furnizat mai multe detalii despre incident.

Zi tristă, astăzi, și pentru militarii români dislocați în Teatrul de Operații Afghanistan. La 11 noiembrie 2003, sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi a căzut la datorie în teatrul de operaţii din Afghanistan.

Camaradul nostru a fost împuşcat, în urma unui atac asupra transportorului amfibiu blindat în care se afla, în timpul desfăşurării unei misiuni.

Pentru faptele sale de arme, sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi a fost decorat cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de război.

În memoria lui şi a camarazilor căzuţi în teatrele de operaţii, ziua de 11 noiembrie a fost declarată “Ziua Veteranilor din teatrele de operaţii”. Este ziua în care onorăm faptele de vitejie ale colegilor noștri, veterani ai teatrelor de operații, cei care, prin curajul și tenacitatea dovedite în misiuni, în cele mai fierbinți zone ale lumii, au făcut ca Armata României să fie apreciată pretutindeni.

Astăzi, în semn de respect şi preţuire, camarazii de arme vor da onorul tuturor eroilor căzuţi în teatrele de operaţii, prin desfăşurarea unor ceremonii militare la mormintele acestora.

Aproximativ 50.000 de militari români au fost rotiți, în ultimele decenii, în misiuni internaționale în cele mai dure războaie ale zilelelor noastre.

În acest moment, peste 1.300 de militari sînt la datorie în misiuni externe.

De-a lungul anilor, 30 de militari au făcut sacrificiul suprem şi alţi aproximativ 200 au fost răniţi.

Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr.150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celor decedaţi.

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei – intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afghanistan.

CINSTE ŞI ONOARE MEMORIEI LOR!