JURNALIST AFGHAN UCIS ÎN ACEASTĂ DIMINEAȚĂ

BMTF, 7 NOV – Un cunoscut jurnalist afghan, Yama Siawush, a fost ucis sîmbătă la Kabul într-un atentat cu bombă care a făcut alte două victime, a confirmat poliţia afghană.

Conform purtătorului de cuvînt al poliţiei din Kabul, Ferdaws Farmarz, o bombă magnetică plasată pe un vehicul a explodat într-un district din capitală, omorînd trei civili, printre care şi jurnalistul Yama Siawush.

Postul local de televiziune TOLOnews, pentru care a lucrat jurnalistul, a confirmat decesul acestuia, citînd membri ai familiei.

Moartea lui Siawus a declanşat reacţii de revoltă pe reţelele sociale afghane, mulţi activişti şi jurnalişti condamnînd atentatul.

În cariera sa, Siawush a prezentat buletine de ştiri şi a moderat emisiuni politice precum Fara Khabar (Dincolo de ştiri) la TOLOnews. El era cunoscut pentru întrebările dure puse invitaţilor şi pentru criticarea corupţiei şi altor nereguli ale guvernului.

Atentatul nu a fost revendicat deocamdată.

Afghanistanul este una din ţările cele mai periculoase pentru jurnalişti. Potrivit unei organizaţii de sprijin al media locale (NAI), cel puţin zece jurnalişti şi alţi angajaţi media au fost ucişi în 2019.

Cel mai negru an din acest punct de vedere a fost 2018, cînd 20 de reporteri şi alţi angajaţi de presă au fost ucişi în diferite incidente violente în Afghanistan.

Pe de altă parte, comandantul armatei afghane, generalul Mohammad Yasin Zia, a declarat vineri că Forțele Naționale Afghane de Apărare și Securitate (ANDSF) au preluat districtul Arghandab din sudul provinciei Kandahar de la talibani, la cîteva zile după ce grupul de luptători talibani a atacat unele zone din district.

Zia a declarat pentru TOLOnews că cel puțin 200 de militanți talibani au fost uciși în operațiunea împotriva grupului din district.

Arghandab este unul dintre cele mai apropiate suburbii de orașul Kandahar, centrul provinciei. A fost, de asemenea, unul dintre cele mai sigure districte din sud, înainte ca talibanii să lanseze o ofensivă în urmă cu două săptămîni.

Cu toate acestea, forțele de securitate au declarat că civilii care au fost strămutați din casele lor se confruntă cu unele probleme din cauza minelor terestre plantate de insurgenți.

În ciuda eșecului talibanilor în Arghandab, Panjwai și Zherai, Kandaharul se confruntă, în continuare, cu amenințări iminente din partea talibanilor.