DEREGLĂRILE CLIMATICE FAVORIZEAZĂ CONFLICTELE

BMTF, 23 oct – Dereglările climatice generează şi vor continua să genereze provocări importante pentru misiunile de menţinere şi de reconstrucţie a păcii, care merg pînă la agravarea conflictelor, avertizează autorii unui raport despre Somalia, publicat miercuri şi citat de AFP, scrie Agerpres.

Cercetători de la Institutul Internaţional de Cercetări despre Pace din Stockholm (SIPRI) au studiat efectele modificărilor climatice asupra Misiunii de asistenţă ONU în Somalia (MANUSOM).

„Peisajul din domeniul securităţii evoluează în funcţie de modificările climatice”, a declarat coordonatorul studiului, Florian Krampe.

Potrivit acestui raport, ravagiile făcute de deceniile de conflicte din Somalia au fost amplificate de o serie de secete severe, care au pus presiune pe procesul de consolidare a statului şi au complicat operaţiunile întreprinse de MANUSOM. De exemplu, conflictele dintre crescătorii de animale şi cultivatorii din regiunile rurale ale ţării s-au intensificat odată cu lipsa de regularitate a anotimpurilor şi a condiţiilor meteorologice, care i-au constrîns pe crescătorii nomazi să îşi adapteze transhumanţa.

Secetele şi inundaţiile au cauzat o deplasare a unor populaţii mai numeroase de refugiaţi în tabere folosite ca teren de recrutare pentru grupările radicale, precum insurgenţii islamişti din mişcarea fundamentalistă Al-Shabaab.

În plus, deplasările unor grupuri mari de populaţii pot să fragilizeze guvernarea locală, imediat după ce acordurile de împărţire a puterii nu mai reflectă „structura demografică” a comunităţii vizate, subliniază Agerpres.

Deşi modificările climatice nu reprezintă neapărat sursa unui conflict, ele „îi cresc probabilitatea” de manifestare , a avertizat Florian Krampe. Karolina Eklow, coautoare a raportului, a subliniat că spre deosebire de majoritatea studiilor cunoscute şi care abordează aceeaşi tematică, studiul realizat de SIPRI nu vizează prezicerea efectelor viitoare ale modificărilor climatice, ci observarea consecinţelor actuale ale acestora.

„Nu mai este o chestiune ipotetică”, a precizat ea, adăugînd că personalul care participă la operaţiunile MANUSOM a fost deja informat în legătură cu aceste mize.

„Ei înţeleg perfect amploarea modificărilor climatice şi modul în care ele alterează toate modelele” verificate pînă acum în misiuni de rezolvare a conflictelor şi au început să ţină seama de acest aspect, a adăugat aceeaşi cercetătoare.

Au fost înfiinţate centre de coordonare a luptei împotriva secetei, alături de un post de consilier pentru securitatea mediului.

Somalia se află într-o situaţie haotică începînd din 1991 şi trebuie să facă faţă din 2007 insurgenţilor islamişti radicali din gruparea Al-Shabaab, afiliată grupului terorist Al-Qaida, care organizează numeroase atacuri împotriva unor ţinte civile şi militare.

Alungaţi din Mogadiscio în 2011, insurgenţii islamişti şi-au pierdut apoi majoritatea bastioanelor. Însă ei continuă să controleze vaste zone rurale, de unde lansează operaţiuni de gherilă şi atacuri-sinucigaşe, inclusiv în capitala ţării, vizînd obiective guvernamentale, de securitate şi civile.