UPDATE: DUBLU ATENTAT LA KABUL ÎMPOTRIVA JURNALIŞTILOR – CEL PUŢIN PATRU MORŢI

BMTF, 30 apr – Un fotograf al agenţiei France Presse, Shah Marai, a fost ucis luni în dublul atentat sinucigaş ce a lovit capitala afghană Kabul, a anunţat biroul AFP la faţa locului. Şeful serviciului foto AFP din Kabul, Shah Marai, a fost ucis în al doilea atentat comis de un kamikaze ce mergea pe jos şi s-a aruncat în aer în mijlocul reporterilor.

Printre altele, Ministerul Sănătăţii afghan a anunţat că cel puţin 21 de persoane au fost ucise, inclusiv un fotograf AFP şi alţi trei reporteri, şi 27 rănite în dublul atentat sinucigaş comis luni dimineaţă la Kabul. De asemenea, un fotograf al agenţiei Reuters a fost rănit de schije. „După primul atac sinucigaş în care o motocicletă a fost folosită, după 30 de minute, un al doilea atacator, care avea o camera foto pretinzînd că era jurnalist, a detonat explozibilii pe care îi avea asupra lui în mijlocul cameramanilor şi reporterilor şi echipajelor de salvare”, a declarat un oficial din cadrul poliţiei.

Statul Islamic din Khorashan a revendicat atentatul.

Şapte persoane au fost ucise şi 20 rănite într-un dublu atentat comis în capitala afghană Kabul luni dimineaţă, la o oră de vîrf, a anunţat un purtător de cuvînt al guvernului, în apropierea sediului serviciului de informaţii afghan şi a unui minister, informează site-ul cotidianului The Guardian.

Mai multe persoane rănite în urma exploziilor sînt tratate în Spitalului Wazir Akbarkhan.

În zona Shashdarak, unde a avut loc prima explozie, se află şi cîteva reprezentanţe străine. Ulterior, o a doua explozie s-a produs în faţa sediului Ministerului de Dezvoltare Urbană.

Cel puţin un jurnalist a fost ucis şi alţi doi răniţi şi se numără printre victimele primei explozii produse în zona Shashdarak din apropierea Ambasadei SUA şi agenţiei afghane de informaţii (NDS), a informat agenţia locală de ştiri ToloNews.

A doua explozie a avut loc la cîteva minute după prima, vizînd reporterii adunaţi la locul primei explozii, a confirmat purtătorul de cuvînt al poliţiei din Kabul Hashmat Stanikzai.

Primul atentat, comis de un atacator sinucigaş pe o motocicletă, a avut loc cu puţin timp înainte de ora 8:00 locală lÎngă sediul NDS, a declarat purtătorul de cuvÎnt al Ministerului de Interne, Najib Danish.

„Un kamikaze la bordul unei motociclete s-a aruncat în aer unde se ţinea un curs de engleză în zona Shash Darak”, a spus el.

Sediul NDS a fost ţinta unui atentat-sinucigaş în martie cÎnd un kamikaze a trecut pe jos de barajul poliţiei şi s-a aruncat în aer la intrarea în birouri.

Talibanii din Afghanistan au anunţat săptămÎna trecută că încep ofensiva, la fel ca în fiecare primăvară. Pe 22 aprilie, o explozie la un centru de înregistrare a alegătorilor din vestul capitalei afghane s-a soldat cu 60 de morţi.

Oficialităţile din domeniul securităţii au avertizat asupra riscului unor atacuri la Kabul şi în alte regiuni din Afghanistan, înaintea alegerilor parlamentare programate în octombrie.

Un alt atentat a avut loc în această dimineaţă în provincia Nangarhar unde o maşină a poliţiei a fost lovită de un IED. Cel puţin patru persoane, dintre care trei poliţişti, au fost rănite.