Militari romani răniți într-un atentat in Daman

Opt militari din Batalionului 30 Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor” din Câmpulung Muscel au fost răniți luni, 30 aprilie, în Afghanistan, în jurul orei 9.00, ora României, în timpul unei misiuni în zona de responsabilitate, fiind ținta unui autovehicul capcană (VBIED – Vehicle-Borne Improvised Explosive Device), in Daman.

Militarii români făceau parte dintr-un convoi format din 4 maşini blindate de tip MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) care se deplasa din baza militară Kandahar către Molla Abudlah Kariz, o localitate aflată la 15 kilometri sud distanţă, în Districtul Daman. Misiunea era una de tip KLL – cunoaştere, socializare şi consiliere a liderilor locali care luptă cu talibanii. După ce militarii au coborît din blindate, în zonă s-au strîns zeci de copii cărora militarii români le-au oferit dulciuri. Atunci un kamikaze şi-a detonat maşina. Deflagraţia a ucis pe loc 11 dintre copiii veniţi după bomboane şi i-a rănit pe militarii români. După producerea incidentului a fost securizată zona, conform procedurilor, iar militarii răniţi au fost evacuaţi de aliaţii americani pe calea aerului. Au fost duşi la spitalul militar din Kandahar.

 Cei opt sint plutonierul major Ionescu Marius Valentin (41 de ani, căsătorit, aflat la a treia misiune în Afghanistan), plutonierul Rădoi Eugen Luci (39 de ani, căsătorit, o misiune în Kosovo, la a treia misiune în Afghanistan), caporalul clasa a III-a Ganță Adrian Bogdan (40 de ani, căsătorit, la a doua misiune în Afghanistan), caporalul clasa a III-a Popescu Florin Adrian (38 de ani, căsătorit, aflat la a doua misiune în Afghanistan), caporalul clasa a III-a David George Marian (34 de ani, căsătorit, la a doua misiune în Afghanistan), caporalul clasa a III-a Radu Ionel (39 de ani, căsătorit, la a treia misiune în Afghanistan), caporalul clasa a III-a Popelcă Petre (43 de ani, căsătorit, la a treia misiune în Afghanistan) și caporalul clasa a III-a Bădulescu Nicolae Marian (43 de ani, căsătorit, la a doua misiune în Afghanistan).

După producerea incidentului a fost securizată zona, conform procedurilor, și militarii răniți au fost evacuați la spitalul militar ROL 3 din Kandahar, unde sint luate toate măsurile pentru asigurarea celor mai bune condiţii de tratament şi îngrijire.
Militarii romani se află în stare stabilă. Potrivit informațiilor BMTF, unul dintre militari este în stare grava, ceilalți șapte având doar răni superficiale.

Militarii din Câmpulung Muscel execută o misiune în Afghanistan în perioada februarie – august 2018. Aceștia execută, în teatru, misiuni specifice de asigurare a protecţiei forţei din Baza Aeriană Militară Kandahar şi misiuni de instruire, consiliere şi asistenţă a Forţelor Naţionale Afgane. Unitatea militară din Câmpulung Muscel a mai executat misiuni în Kosovo (în anii 2005 şi 2007) şi Afganistan (în anul 2008).
În anul 2018, Armata României participă la misiunea NATO Resolute Support din Afghanistan cu 625 de militari, alţi aproximativ 300 fiind desfăşuraţi în operaţii sub comandă/mandat NATO, UE, ONU şi OSCE în alte regiuni.
În timpul misiunilor externe, 29 de militari şi-au pierdut viaţa şi alţi peste 185 au fost răniţi.
Situaţia de securitate în TO Afghanistan se menţine instabilă, cele mai multe incidente înregistrindu-se în provinciile din estul şi sudul Afghanistanului.
Forţele NATO care asigură securitatea bazelor militare şi a centrelor importante ale ţării rămin ţinte permanente ale unor posibile atacuri ale insurgenţilor.
România continuă să îşi menţină angajamentele în Teatrul de operaţii Afghanistan, efortul principal răm]ne concentrat pe asigurarea protecţiei forţei în Baza Militară Kandahar, concomitent cu participarea la instruirea, consilierea şi asistenţa forţelor de securitate afgane din comandamentele regionale Nord şi Sud.