PROFIL: Asociația Română pentru Protecție Privată

Daniel Gheorghiu este președinte și membru fondator al ARPP din anul 2014, an în care a înființat această asociație. A lucrat peste 25 de ani în domeniul securității private, dezvoltandu-şi experiența de-a lungul anilor efectiv lucrînd in domeniul gărzilor de corp, atît în România cît și în străinătate.

Practicant de judo, încă din adolescență, drumul l-a îndrumat către această profesie plină de adrenalină și uneori plină de necunoscut la începutul drumului.

„În anul 2014 am avut inițiativa să construiesc asociația pentru a putea ridica standardele în acest domeniu și de a încerca să aduc un plus în această meserie. Determinarea care m-a împins să realizez acest lucru a fost acela de a încerca să schimb mentalitatea greșită în privința gărzilor de corp și de a ridica acest standard prin care garda de corp era asociată cu bătăușul sau cu băieții cu ceafa groasă”, spune Daniel.

„Am inițiat la nivel legislativ, recunoașterea unui standard ocupațional în definirea scopului precis al asociației, avînd drept țintă reprezentarea și apărarea intereselor profesiei de gardă de corp, a tuturor absolvenților cursurilor de Gardă de Corp organizate de asociație și am acționat simultan pentru dezvoltarea și perfecționarea acestei profesii în România și străinătate”.

Totodată, prin ARPP consilierii au oferit sprijin pentru membrii asociației în vederea obținerii unui loc de muncă în cadrul firmelor de securitate partenere cu asociația.

„Am oferit facilități pentru obținerea atestatului de agent gardă de corp, al avizului de port armă, al certificărilor și atestărilor la nivel național și internațional, al avizelor psihologice necesare practicării acestei profesii, în condițiile legii”, mai spune preşedintele ARPP.

Încă de la înființare ARPP organizează cursuri de formare profesională iniţială şi continuă, în scopul ridicării nivelului profesional, cultural, social și sportiv a membrilor săi. În acest scop, s-a constituit în cadrul asociației ”Şcoala de Pregătire şi Specializare a Agenţilor Gardă de Corp ”, ce are ca obiect organizarea unor cursuri de formare, instruire şi perfecţionare a membrilor săi.

De-a lungul activității, ARPP a făcut diverse parteneriate cu cele mai importante școli din Europa și nu numai:

  • ISA -ISRAEL
  • CONDOR SICUREZZA- ITALIA
  • YOHAN SECURITY- ANGLIA
  • U.S. SECURITY – SUA
  • PERFECT SECURITY – ROMANIA
  • NEI DIVIZIA DE SECURITATE
  • TIGER SECURITY
  • ASSAULT SECURITY
  • ONE STAR

„Cîteva dintre parteneriatele pe care le-am inițiat de-a lungul anilor, au făcut posibilă angajarea cursanților noștrii care au corespuns cerințelor, în cadrul firmelor de securitate”, spune Daniel.

Instructorii din cadrul asociației sînt cu adevarat profesioniști. Experți în domeniu activității de Gardă de Corp, cu practică atît la nivel național, cît și internațional. Aceștia provin din structurile militare ale statului, specializate în această activitate, cu experiență de peste 20 de ani în domeniu.

„Cursurile pe care le-am făcut în contextul actual al pandemiei în anul 2021 cu un număr restrîns de cursanți ne-a permis să desfășurăm activitatea în condiții un pic mai deosebite și mă refer la faptul că ne-am concentrat pe multă practică în aer liber, folosind la maxim timpul alocat execuțiilor tactice conform standardului ocupațional. Plăcut surprins am fost de faptul că în cadrul acestor cursuri au fost prezente și femei. Acestea s-au integrat perfect în echipe și au acumulat suficiente deprinderi pentru a răspunde eficient în fața procedurilor tactice de execuție a dispozitivului de protecție, cît și a pregătirii fizice din cadrul cursului”.

Standardul ocupațional al gărzilor de corp pe care l-a inițiat în România Daniel Gheorghiu, a fost verificat și aprobat de Inspectoratul General al Poliției Române în conformitate cu normele și reglementările naționale, fiind recunoscut în spațiul Uniunii Europene.