REBELIUNEA WAGNER 1

BMTF, 24 iun –  Începînd de aseară, CEO-ul Grupului Wagner, Evgheni Viktorovici Prigojin, este acuzat de tentativă de lovitură de stat armată în Rusia.

Fondatorul grupului de mercenari Wagner din Rusia, Evgheni Prigojin, a declarat vineri că apelul său de a se acţiona împotriva armatei ruse nu este o lovitură militară de stat, ci mai degrabă un „marş pentru dreptate”. „Aceasta nu este o lovitură militară de stat”, a spus el într-o serie de înregistrări audio postate pe canalul de mesagerie Telegram. „Este un marş pentru dreptate. Acţiunile noastre nu interferează în nici un fel cu soldaţii”. De asemenea, Evgheni Prigojin l-a acuzat pe ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, că a ordonat ca 2.000 de cadavre ale unor luptători Wagner să fie ascunse într-o morgă din sudul Rusiei.

Conform unui comunicat al serviciului de securitate din Rusia, FSB, comentariile lui Evgheni Prigojin seamănă cu un apel la începerea unui conflict civil armat în Rusia.

FSB îi îndeamnă pe luptătorii din grupul Wagner să nu urmeze ordinele criminale şi trădătoare ale lui Evgheni Prigojin, ci să ia măsuri pentru a-l captura.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, primeşte permanent actualizări de la toate agenţiile relevante de securitate de stat cu privire la măsurile luate pentru a contracara tentativa de revoltă armată, a informat sîmbătă imineață agenţia de presă TASS.

Autorităţile din Rusia l-au acuzat vineri mai devreme pe fondatorul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, că a incitat la o revoltă armată, după ce a susţinut, fără a furniza dovezi, că liderii militari au ucis un număr mare de luptători ai săi într-un atac aerian şi a promis că îi va pedepsi.

Măsurile de securitate au fost întărite vineri seară la clădirile guvernamentale, la facilităţile de transport şi în alte locaţii cheie din Moscova, a relatat agenţia de ştiri de stat TASS, citând o sursă de la un serviciu de securitate.

Evenimentele sînt în dinamică. Vom reveni.