REBELIUNEA WAGNER 2

BMTF, 24 iun –  Începînd de aseară, CEO-ul Grupului Wagner, Evgheni Viktorovici Prigojin, este acuzat de tentativă de lovitură de stat armată în Rusia.

Într-un interviu de 30 de minute, difuzat de grupul său de presă PATRIOT, fondatorul grupului de mercenari Wagner din Rusia, Evgheni Prigojin, a reluat acuzațiile la adresa ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu și al camarilei din jurul acestuia, potrivit cărora., în timpul Bătăliei pentru Artemovsk/Bahmut, armata rusă, la ordinul personal al ministrului, a bombardat pozițiile din spatele liniei de asalt a mercenarilor Wagner, ucigînd 2000 dintre aceștia. Prigojin a promis atunci că va veni vremea răzbunării, după victoria de la Bahmut.

Ieri, Prigojin a declarat că e momentul decontului și Wagner va dovedi că trupurile celor 2000 de mercenari uciși în urmă cu două luni se află ascunse într-o morgă la Rostov pe Don. Drept pentru care, a dat ordinul ca o coloană de vehicule de luptă să pornească în marș spre Rostov. „Aceasta nu este o lovitură militară de stat”, a spus el într-o serie de înregistrări audio postate pe canalul de mesagerie Telegram. „Este un marş pentru dreptate. Acţiunile noastre nu interferează în nici un fel cu soldaţii”.

„Cei care ne-au ucis băieţii şi cei responsabili de pierderea a zeci de mii de vieţi ale soldaţilor ruşi în războiul din Ukraina vor fi pedepsiţi”, a spus el. „Vă cer să nu rezistaţi. Oricine o face va fi considerat o ameninţare şi va fi distrus. Asta este valabil pentru orice puncte de control sau aviaţie din calea noastră”. „Puterea prezidenţială, guvernul, poliţia şi garda rusă vor funcţiona ca de obicei”. „Aceasta nu este o lovitură militară de stat, ci un marş al dreptăţii. Acţiunile noastre nu interferează în nici un fel cu trupele”.

Autorităţile ruse au deschis o anchetă penală împotriva liderului grupării de mercernari Wagner acuzându-l de incitare la revoltă armată. Totodată, i-au cerut acestuia să înceteze a mai face acuzaţii nefondate. Într-un mesaj audio al domnului Prigojin care circulă pe reţelele sociale, acesta acuză armata rusă de lansarea unui atac cu rachete asupra unei tabere Wagner: „Eram pregtiţi să facem concesii Ministerului Apărării, să ne predăm armele, să găsim o soluţie cu privire la modalităţile de a continua să ne apărăm ţara, însă aceşti ticăloşi nu s-au liniştit. Astăzi, văzînd că nu sîntem învinşi, au lansat atacuri cu rachete asupra taberelor noastre din ariergardă. Foarte mulţi soldaţi ai noştri au murit. Noi vom decide cum vom răspunde acestei atrocităţi. Următorul pas va fi al nostru”. Evgheni Prigojin a folosit cuvinte foarte dure; a jurat să reinstituie justiţia în armata rusă şi, apoi, dreptatea în toată Rusia. Desigur că aceste declaraţii au generat speculaţii cu privire la o posibilă lovitură militară de stat în Rusia, învinuire la care dl Prigojin a răspuns „acesta nu este un puci, este un marş al dreptăţii, iar majoritatea oamenilor din armată ne sprijină cu entuziasm”.

Interviul de 30 de minute al lui Prigojin a fost comprimat la 80 MB. Cu alte cuvinte, fie biroul de presă al șefului Wagner PMC a rămas fără internet, fie publicul țintă i-a vizat inclusiv pe cei fără Wi-Fi. Adică, o audiență cît mai largă, incluzînd soldații ruși aflați în tranșe în Ukraina!

Evgheni Prigojin a declarat că oamenii săi au trecut frontiera din Ukraina în Rusia şi sînt deja în oraşul Rostov, din sudul Rusiei, adăugînd că atît el cît şi aceştia „sînt pregătiţi să meargă pînă la capăt”. Liderul grupului Wagner a declarat, de asemenea, că el şi oamenii săi vor distruge pe oricine le va sta în cale.

Influentul general rus Serghei Surovikin le-a cerut vineri luptătorilor grupului Wagner să se „oprească” şi să se întoarcă în cazărmi „înainte să fie prea tîrziu”, după apelul liderului lor, Evgheni Prigojin, de a acţiona împotriva comandamentului militar rus. „Mă adresez luptătorilor şi liderilor grupării Wagner. Sîntem de acelaşi sînge, sîntem războinici. Vă rog să vă opriţi”, a spus el într-un videoclip difuzat pe Telegram de un jurnalist de la televiziunea rusă de stat. Cu reputaţia de a fi nemilos, Serghei Surovkin este unul dintre principalii comandanţi ai intervenţiei militare ruse în Ukraina. El a primit anterior sprijin deschis şi laude din partea lui Evgheni Prigojin.

„Inamicul aşteaptă tocmai ca situaţia noastră politică să se deterioreze. Nu trebuie să facem jocul inamicului în aceste vremuri dificile”, a afirmat generalul Surovikin. „Înainte de a fi prea târziu, trebuie să ne supunem voinţei şi ordinului preşedintelui ales al Rusiei. Opriţi coloanele blindate, reveniţi la punctele de desfăşurare, să ne soluţionăm paşnic problemele”, a insistat el.

Procurorul general rus, Igor Krasnov, l-a informat pe preşedintele Vladimir Putin despre cazul penal în care fondatorul grupului de mercenari Wagner din Rusia, Evgheni Prigojin, este acuzat de revoltă, au relatat sîmbătă dimineaţă agenţiile de presă ruse, citîndu-l pe purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Evenimentele sînt în dinamică. Vom reveni.