REBELIUNEA WAGNER 3

BMTF, 24 iun – Potrivit informațiilor oficiale din Rusia, la această oră este în plină desfășurare o tentative de lovitură militară de stat, organizată de liderul grupului de mercenary Wagner, Evgheni Viktorovici Prigojin. Rebeliunea Wagner a fost anunțată ieri, în cadrul unui interviu difuzat de canalele Grupului Media PATRIOT.

Fondatorul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a acuzat vineri armata rusă că i-a „distrus” luptătorii şi a promis că va opri „răul” conducerii militare a ţării. Ministerul Apărării a emis rapid un comunicat în care se afirmă că acuzaţiile dlui Prigojin „nu sînt adevărate şi sînt o provocare informaţională”.

Într-o serie de mesaje audio pe canalul său oficial Telegram, Evgheni Prigojin a spus: „Cei care i-au distrus pe băieţii noştri, care au distrus vieţile a multor zeci de mii de soldaţi ruşi, vor fi pedepsiţi. Cer ca nimeni să nu se opună.” El a spus că detaliile despre ceea ce s-a întîmplat tocmai ies la iveală, dar a adăugat: „Ministrul Apărării a sosit special la Rostov pentru a organiza o operaţiune de distrugere a companiei militare private Wagner (PMC Wagner)”.

Un videoclip neverificat postat pe canalul Telegram „Razgruzka Wagner” (Vesta de luptă a lui Wagner) arată o scenă într-o pădure în care ardeau mici incendii şi unde copacii păreau să fi fost distruşi cu forţa. Conform descrierii imaginilor respective: „Un atac cu rachete a fost lansat asupra taberelor PMC Wagner. Multe victime. Potrivit martorilor oculari, atacul a fost lansat din spate, adică a fost lansat de armata Ministerului rus al Apărării”. Prigojin a promis că va răzbuna incidentul: „Sîntem 25.000 dintre noi şi ne vom da seama de ce se întîmplă haosul din ţară”. Dar a mai adăugat: „Acesta nu este o lovitură militară de stat”.

Mai devreme, Evgheni Prigojin a părut să depăşească o nouă limită în disputa sa din ce în ce mai aprinsă cu oficialii de Moscova, spunînd că raţiunea Kremlinului pentru invadarea Ukrainei s-a bazat pe minciunile inventate de principalii conducători ai armatei.

Prigojin i-a acuzat de luni de zile de incompdetenţă pe ministrul apărării, Serghei Şoigu, şi pe şeful Statului Major, Valeri Gherasimov. Dar vineri el a respins pentru prima dată principalele justificările ruse pentru invadarea Ukrainei pe 24 februarie anul trecut. „A fost nevoie de război pentru ca Şoigu să devină mareşal, pentru a putea obţine o a doua medalie de „Erou al Rusiei”, a afirmat Evgheni Prigojin. „Războiul nu a fost necesar pentru demilitarizarea sau denazificarea Ukrainei”.

Pînă acum, aproape toată lumea s-a obişnuit cu astfel de mesaje din partea lui Prigojin. Nimeni din Rusia nu a criticat atît de mult public operaţiunea militară din Ukraina. Cu toate acestea, ultima declaraţie este remarcabilă,  Prigojin eliminînd toate justificările preşedintelui Putin pentru invazie. „Războiul a fost un dezastru”, a spus el, „sacrificându-se degeaba zeci de mii de vieţi”. Acum, a spus că armata nu se află acolo pentru a apăra Rusia, ci pentru a permite oligarhilor din ţară să pună mîna pe resursele Ukrainei…

Procuratura Generală l-a pus sub acuzare pe Prigojin: „La 23 iunie 2023, Departamentul de Investigații al FSB al Rusiei a inițiat legal și rezonabil un dosar penal împotriva lui Prigozhin E.V. în temeiul articolului 279 din Codul Penal al Federației Ruse privind organizarea unei rebeliuni armate. Acțiunile sale vor primi o evaluare juridică corespunzătoare. Pentru această infracțiune, pedeapsa sub formă de privare de libertate este pe un termen de la 12 la 20 de ani.

Evgheni Prigojin, în ultimul an de război, s-a transformat din „bucătarul sumbru al lui Putin” într-o figură politică puternică și independentă. Războiul din Ukraina și victoria eroică de la Bahmut au devenit o trambulină incredibilă pentru proprietarul corporației Concord și a Grupului Wagner. Prin Grupul de Presă PATRIOT  a devenit principala sursă de știri și chiar de emisiuni credibile, discursuri emoționante, acuzații reale împotriva conducerii militare de vîrf a Rusiei. După cucerirea Bahmutului, Prigojin a întreprins chiar un turneu prin diferite regiuni ale Rusiei, în special în Belgorod. Cred că, din punctul de vedere al rușilor, îl pot numi pe Evgheni Viktorovici un patriot al Rusiei, fără sarcasm sau ironie. Tensiunile din cele mai înalte eșaloane de putere din Federația Rusă au crescut, frustrările și eșecurile de pe front au intensificat procesele de conservare a funcțiilor. Pe de o parfte ! De cealaltă, avem un ambițios, supărat, extrem de popular în rîndul civililor și în mediul militar, un patriot care deține propria armată privată.

Este momentul perfect ca mașinăria de stat să scape de Prigojin. Se întîmplă aceleași lucruri și aceleași trădări cunoscute din perioada de glorie a lui Erick Prince și a companiei sale, BlackWather. Că elita ministerului apărării de la Moscova se teme de Prigojin o arată și un alt apel video apărut pe rețelele de socializare, de data aceasta al primului adjunct al șefului Direcției principale de informații a Statului Major al Forțelor Armate al Federației Ruse, general-locotenent Vladimir Alekseev, către soldații și comandanții Wagner. Generalul Alekseev nu apare aproape deloc în public!

Potrivit presei locale „Wagner” a izolat următoarele clădiri din Rostov: ▪️Cartierul general al Districtului Militar de Sud; ▪️Secția de poliție pe strada Budennovsky; ▪️Clădirea Ministerului Afacerilor Interne; ▪️FSB; ▪️Administrația Rostov. Grupul de mercenary a doborît un elicopter military rus care a deschis focul asupra coloanei Wagner în deplasare.

În Rusia s-a declanșat planul CETATE, de apărare a principalelor obiective de infrastructură critică.

Evenimentele sînt în derulare. Vom reveni!