TALIBANII AU INTRAT ÎN GHAZNI ŞI SE APROPIE DE KABUL

BMTF, 10 aug – Talibanii au intrat vineri în oraşul Ghazni, capitala provinciei cu acelaşi nume, la mai puţin de 200 de kilometri sud de Kabul, unde luptele, declanşate aseară, continuă, au anunţat oficiali locali. Purtătorul de cuvînt al poliției din Ghazni, colonelul Farid Ahmad Mashal, a declarat pentru Pajhwok Afghan News că talibanii au efectuat atacuri la miezul nopții, în posturile de securitate ale poliţiei, precum şi alte obiective militare, imediat după ce au intrat în oraș din patru direcţii diferite.

Potrivit şefului poliţiei locale, Farid Ahmad Marshal, ”luptătorii talibani au lansat atacul ieri (joi) în jurul orei 23.00 atacînd barajele de securitate care înconjoară oraşul. Luptele continuă cu forţele de securitate la o mare intensitate. În luptă se află formaţiuni talibane din Maidan Wardak și provincia sudică Zabul.

În cursul nopţii, talibanii au anunțat închiderea autostrăzii Kabul-Kandahar. Potrivit unei surse de securitate, forţele speciale au fost desfăşurate preventiv luna trecută de-a lungul autostrăzii Kabul-Kandahar – care trece prin Ghazni – ”în aşteptarea unei ofensive a talibanilor. „Ele acţionează deja pentru a bloca avansarea” acestora, a spus el.

Ghazni este cea de-a doua capitală provincială care este preluată de talibani în mai puţin de trei luni după Farah (vest), pe 15 mai, dar care a fost recuperată repede de armată.

„Talibanii au avansat în oraş şi au lansat mai multe mortiere asupra locuinţelor”, a precizat purtătorul de cuvînt al guvernatorului provinciei Arif Noori, evocînd mai mulţi morţi şi răniţi în rîndul soldaţilor afghani. „Cadavrele a aproximativ 30 de talibani zac la sol”, a mai spus el.

”Talibanii sînt în oraş, folosesc difuzoarele din moschei pentru a le spune oamenilor să rămînă în casă. Se aud explozii puternice şi focuri de armă, sîntem îngroziţi”, a spus Yasan, un localnic, pentru AFP.

Purtătorul de cuvînt al talibanilor Zabihullah Mujahid a declarat într-un comunicat că „acest atac face parte din ofensiva de primăvară” lansată la începutul lunii mai ”în mai multe direcţii”. „Sute de mujahedini echipaţi cu arme grele au preluat puncte de control şi posturi de poliţie din oraş”, a spus el, adăugînd că „140 de membri ai forţelor inamice au fost ucişi şi răniţi, dar pierderile din rîndurile mujahedinilor sînt reduse”.

Luptele de la Ghazni survin în timp ce autoritățile au anunţat descoperirea a cel puțin 40 de militari afghani morți în incinta unei baze militare din regiunea Uruzgan din sudul țării, care a fost atacată de militanții talibani săptămîna trecută.

În urma atacului, militanții au furat mai multe arme și au devastat baza militară.

Autoritățile au aflat despre atac în urmă cu două zile.